BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,98
ALTIN 2.420,67
HABER /  DÜNYA

Ahmedinecad komplo bozdu

New York'ta türlü hakaretlere uğrayan Ahmedinecad olay rektörü topa tuttu.

Abone ol

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, BM Genel Kurulu çalışmaları için gittiği New York'ta bir konferansa katıldığı Columbia Üniversitesi'nde "kendisine komplo kurulduğunu, ancak bu komployu bozduğunu" söyledi.

Ahmedinejad, Tahran Üniversitesi'ndeki akademik yıl açılışında yaptığı konuşmada, Columbia Üniversitesi'nde katıldığı konferansa geniş yer verdi. Columbia Üniversitesi'ndeki olayların önceden planlandığını söyleyen Ahmedinejad, "Önce plan yapıp, sonra beni davet ettiler.

Onların planı, benim katılmamamdı ama ben o konferansa katılarak komplolarını bozdum ve İran halkının sesini dünyaya duyurdum" diye konuştu. "Bazı dostlarının, mevcut psikolojik ortamda Columbia Üniversitesi'ne gitmemesi gerektiğini, eğer giderse çatışma çıkma ihtimali dahi bulunduğunu" söylediğini anlatan Ahmedinejad, Columbia Üniversitesi'ne İran milletinin hakkını korumak için gittiğini belirtti.

Üniversite rektörü Lee Bollinger'i "rol yapmakla" suçlayan Ahmedinejad, "Rektör şiddetli bir baskı altındaydı ve nasıl rol yapacağını bilmiyordu. Planı yapanlar zaferlerinden emindi ama birkaç saat içinde yenilgilerini kabul ettiler" dedi.

New York'ta bulunduğu sırada, 11 Eylül saldırılarında yıkılan İkiz Kulelerin yerini ziyaret etmek istediğini, ancak ABD yönetiminin güvenlik gerekçesiyle bu talebi kabul etmediğini hatırlatan Ahmedinejad, "Kendi şehrinizde güvenliği sağlayamıyorsanız Irak'ta ve başka yerlerde nasıl sağlayacaksınız?" ifadesini kullandı.

"MİSAFİRPEVERLİK NASIL OLURMUŞ GÖRSÜNLER"

Columbia Üniversitesi'nde karşılaştığı tavrın "hiç hoş olmadığını" söyleyen Ahmedinejad, ABD Başkanı George Bush ve başta Columbia Üniversitesi rektörü Bollinger olmak üzere bütün ABD üniversite rektörlerini İran'a davet etti. Ahmedinejad, "Ben, Tahran Üniversitesi'nin temsilcisi olarak onları burada konuşmaya davet ediyorum. Gelsinler, misafirperverlik nasıl olurmuş görsünler" diye konuştu.

Ahmedinejad, New York'ta bulunduğu sırada, konferans için davet edildiği ABD'nin Columbia Üniversitesi'nde rektör Lee Bollinger'in "dar kafalı ve gaddar bir diktatör" ithamlarına maruz kalmıştı. ABD Başkanı Bush'un İran'la ilgili son açıklamalarına da değinen Ahmedinejad, Bush'un açıklamalarında "dostluğa ve barışa davet bulunmadığını, sadece İran'a karşı tehdit olduğunu" söyledi. Ahmedinejad, "Ancak bu tehditlerin bizim için bir özelliği yok" dedi. ABD Başkanı Bush, uranyum zenginleştirmeyi durdurmaları halinde İran yönetimiyle görüşebileceklerini söylemişti.