BIST 9.090
DOLAR 32,38
EURO 35,04
ALTIN 2.326,66
HABER /  RAMAZAN

Ağır işte çalışanlar nasıl oruç tutmalı?

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Samsun Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, ağır işte çalışanlara “oruç tutma ' önerilerinde bulundu.

Abone ol

Özenoğlu, yaptığı açıklamada, ramazan ayında güneş altında ve ağır işlerde çalışanların oruç tutarken beslenmelerine özen göstermeleri gerektiğini söyledi.

Ramazanda sıcakta ve ağır işlerde çalışarak yaklaşık 15-16 saat oruç tutan insanların uzun süre aç kalmasının, metabolizma üzerinde çok ciddi olumsuz sonuçlarının olacağına dikkati çeken Özenoğlu, kronik hastalığı olanlar ile güneş altında çalışanların dikkatli ve bilinçli olması gerektiğini vurguladı.

Aşırı sıcaklarda güneş altında çalışan tarım, inşaat, karayolu, demir, taş ocağı ve maden işçilerinin beslenmelerine büyük özen göstermesi gerektiğini anlatan Özenoğlu, “Ramazan ayında uzun süre aç ve susuz kalarak güneş altında çalışanlar, bol sıvı ve enerji artıran besinler tüketmeli” dedi.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının en çok ramazan ayında güneş altında çalışan işçileri etkilediğini dile getiren Özenoğlu, şöyle devam etti:

“Güneş altında ağır işlerde çalışanlar uzun süre sıcakta kaldığı için terlemekte ve sıvı kaybına uğramakta. Bu durum çalışanlarda dikkat dağınıklığı ve aşırı yorgunluğa neden olabilmekte. Kişinin metabolik dengesinin bozulması iş kazalarının oluşmasına neden olmakta. Çalışanlar sıvı kaybını en aza indirmek için terlemeyi azaltan hafif elbiseler giymeli. Beslenmelerinde de enerji ihtiyacını karşılayacak besinlere ağırlık vermeleri gerekir.”

“DOĞAL MADEN SUYU, KOLAY ORUÇ TUTULMASINA YARDIMCI OLUR”

Özenoğlu, iftarda tüketilen hafif yemeklerin ardından bol sıvı tüketilmesi gerektiğini belirterek, “Doğal maden suyu, içerdiği zengin mineraller sayesinde sağlıklı ve kolay oruç tutulmasına yardımcı olur. Pekmez ve bal gibi enerji ürünleri tüketilmeli. İçinde demir olmak üzere çok çeşitli vitaminleri barındıran pekmez, bolca tüketilmeli. Pekmez ve baldan alınan enerji, protein ve vitamin, vücudun ihtiyacı eksiklikleri gidermeye yardımcı olur” diye konuştu.

Doç. Dr. Özenoğlu, güneş altında ağır işlerde çalışan ve tansiyon, şeker, kalp rahatsızlığı gibi sorunları olanların mutlaka hekimlerine danışarak oruç tutmaları gerektiğini kaydetti.