BIST 9.990
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.438,49
HABER /  GÜNCEL

Ağcanın hesap hatası kesinleşti!

Mehmet Ali Ağca tahliye edilirken yapılan hesaptaki yanlışlığı Savcılık da fark etti.

Abone ol

Milliyet Genel Yayın Müdürü Abdi İpekçi'nin katili Mehmet Ali Ağca'nın, en azından İtalya'da yattığı sürenin yanlış hesaplanması nedeniyle erken tahliye edildiği kesinleşti. Tartışmalara neden olan hesabı yapan Kartal Cumhuriyet Başsavcılığı da, hatayı fark etti. Ağca İtalya'da 19 yıl 1 ay cezaevinde kalmasına rağmen müddetnamede bu süre 20 yıl olarak gösteriliyordu. Ağca'nın tahliyesine ilişkin müddetnameyi hazırlayan Kartal Cumhuriyet Savcılığı, yeniden inceleme sonrasında Adalet Bakanlığı'na gönderdiği yazıda, Ağca'nın tahliyesini hukuk karmaşası haline getiren etkenin, "sorgusunun Türk adaleti tarafından yapılmış görünüyor" olmasına bağladı.

HATA OLABİLİR

Adalet Bakanlığı da, savcılığın bu gerekçesi nedeniyle Papa suikastı davasının görüldüğü İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nden de dosyayı incelemek üzere istedi. Dosya, bakanlığa gönderilirken, Papa suikastı davası kapsamında Ağca'nın 1989 yılında İtalya'da talimatla ifadesinin alındığı, ceza indiriminde bu durumun etken olduğu öğrenildi.
Bayram tatili boyunca infaz hesabında hata olup olmadığını, savcılardan oluşan bir komisyonla inceleyen Kartal Cumhuriyet Başsavcılığı, Ağca'nın İtalya'da yattığı sürenin 19 yıl 1 ay değil, 20 yıl olarak hesaplandığını belirledi. Bakanlığa gönderilen yazıda bu durum, "İnfaz savcılığının denetim mekanizmasının mahkemeler olduğuna, bu dosyada da yapılan itiraz nedeniyle iki ayrı mahkemenin kararının bulunduğuna" dikkat çekildi.
Hata varsa, bunun hukukun yanlış yorumlanmasından kaynaklanabileceğine değinilen yazıda, "itirazı değerlendiren bir üst mahkeme olan Üsküdar 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tespitinde bir hata olabileceği" belirtildi. Ayrıca Ağca'nın tahliyesini tartışmalı hale getiren başka bir hususu da, Ağca dosyasında, Maltepe Askeri Cezaevi'nden firar ettiğine dair ilam bulunmaması oluşturdu. Kararında firarı kabul eden mahkeme, ancak bunun için Ağca'ya ayrı bir ceza vermemiş.

İLGİNÇ TESADÜF

Karmaşık dosyadaki ilginç bir rastlantıyı da, Papa suikastı nedeniyle Mehmet Ali Ağca'nın Türkiye'de yargılanmasına karşı çıkan dönemin İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkeme Başkanı Osman Şirin'in, şimdi Yargıtay 1. Ceza Dairesi Başkan Vekili olması oluşturdu.