BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Afgan yönetmen Sahraa Karimi'den Türkiye'ye teşekkür

TÜRKİYE'nin gönderdiği tahliye uçağıyla Afganistan'dan çıkış yapan Afgan yönetmen ve film yapımcısı Sahraa Karimi, kendisiyle birlikte 11 kişilik ailesinin de tahliye edildiğini açıklayarak Türkiye ve Ukrayna'ya teşekkür etti.

Abone ol

ABD öncülüğünde NATO güçlerinin Afganistan'dan çekilmesiyle eş zamanlı olarak Taliban ülkenin kontrolünü ele geçirmişti.

35 yaşındaki Afgan yönetmen ve film yapımcısı Sahraa Karimi, Instagram hesabından paylaştığı videoyla Taliban'ın girdiği Kabil sokaklarındaki olağanüstü havayı yansıtarak, "Taliban şehre girdi ve biz kaçıyoruz. Herkes korkuyor" demişti.

"Bizi öldürmeye geliyorlar"

Sahra Karimi, Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımda, "Taliban, Kabil'i kuşattı. Biraz para çekmek için bankaya gidecektim, kapatmışlar ve tahliye etmişlerdi. Bunun yaşandığına hâlâ inanamıyorum, bunu kimi yaptı? Lütfen bizim için dua edin. Tekrar çağrı yapıyorum, bu büyük dünyanın insanları lütfen sessiz kalmayın. Bizi öldürmeye geliyorlar" sözleriyle tüm dünyada konuşulmuştu.

Karimi'den Türkiye'ye teşekkür

Türkiye'nin gönderdiği tahliye uçağıyla Afganistan'dan çıkış yapan Karimi, kendisiyle birlikte 11 kişilik ailesinin de tahliye edildiğini açıklayarak Türkiye ve Ukrayna'ya teşekkür etti.

2 üst düzey Afgan siyasetçiyi de Türkiye kurtardı

Sahra Karimi ile birlikte yardım çağrısında bulunan 2 üst düzey Afgan yönetici de Türkiye'ye getirildi. Nagehan Alçı, Habertürk'teki yazısında 2003-2006 yılları arasında NATO'nun Afganistan Kıdemli Temsilcisi olarak Kabil'de görev yapan eski Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı ve eski Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin ile yaptığı görüşmeyi aktardı.

"Kaçmazsak öleceğiz, tek kurtuluşumuz bu"

Alçı'nın aktardığına göre, gece saatlerinde eski Dışişleri Bakanı Rengin Dadfar Spanta'nın Hikmet Çetin'i arayıp şunları söylemiş:

"Sevgili dostum, hayatım tehlikede. Yanımda Dışişleri Bakanı Muhammed Hanif Atmar da var. (Taliban'dan kaçan Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'nin Dışişleri Bakanı) Buradan kaçmazsak büyük ihtimalle öleceğiz. Doha uçağına binmiştik, Taliban kalkış izni vermedi, uçaktan indirdiler. Senden ricam kalkan Türk uçaklarına binmemizdir. Tek kurtuluşumuz bu. Bize yardım eder misin?" 

Nagehan Alçı, Hikmet Çetin ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yaptığı görüştüğünü belirterek şunları kaydetti:

"Hulusi Paşa konuyla derhal ilgileniyor ve Kabil Havaalanı'nın komutanını arayarak gerekli izni alıyor. Saat gece yarısı ikiyi gösterdiğinde Afganistan'ın iki dışişleri bakanı Rengin Dadfar Spanta ve Muhammed Hanif Atmar havaalanına giriş yapıyorlar. Afganistan hükumetinin bu önemli isimleri alanda biraz bekledikten sonra Türkiye'ye doğru havalanmaya hazırlanan uçaklara bindiriliyor ve Afganistan'dan çıkıyorlar."

HİKMET ÇETİN ANLATTI

Spanta, Türkiye'deki arkadaşlarıyla birkaç gün hasret giderdikten sonra ailesinin yanına Almanya’ya gidecek. Eşref Gani'nin Umman'da olduğu söyleniyor. Dışişleri Bakanı Atmar da Gani'nin yanına Umman'a mı gider, üçüncü bir ülkeye mi uçar, İstanbul'da mı kalır, bu soruların cevaplarını henüz bilmiyorum."