BIST 9.916
DOLAR 32,54
EURO 34,83
ALTIN 2.440,98
HABER /  GÜNCEL

Af Örgütü Mısır'da 'derin soruşturma istedi'

Uluslararası Af Örgütü, Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in görevi bırakması ile sonuçlanan gösterilerde yaşananlar için daha derin bir soruşturma açılması çağrısında bulundu. Örgüte göre gösterilerde en az 840 kişi öldü.

Abone ol

İnsan hakları kuruluşu Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü), Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in görevi bırakması ile sonuçlanan gösterilerde yaşananlar için daha derin bir soruşturma istedi.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre isyan sırasında en az 840 kişi öldü, 6 binden fazla kişi yaralandı

Örgütün 123 sayfalık son raporunda; Mısır yetkililerinin, isyan sırasında ölenler ve yaralananlar için adaletin tesisi yolunda daha fazla çaba göstermesi gerektiği belirtildi.

Raporda Mısır'da toplanma özgürlüğüne yönelik kısıtlamaların sürdüğü, gözaltınadakilere işkence yapıldığı, sivillerin askeri mahkemelerde yargılandıkları bildirildi.

Uluslararası Af Örgütü ayrıca kurbanların çoğuna tazminat ödenmediğine ve suçluların cezalandırılmamalarına dikkat çekti, güvenlik güçleri için reform istedi.

Mısır'ın eski içişleri bakanı Habib El Adli, göstericilere ateş açılması emri vermekle suçlanıyor.

Habib El Adli bu hafta yargıç karşısına çıkacak.

'İsyanda en az 840 kişi öldü'

Mısır'da 25 Ocak'ta başlayan protesto gösterileri sonrası Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek 11 Şubat'ta görevi bırakmıştı.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre isyan sırasında en az 840 kişi öldü, 6 binden fazla kişi yaralandı, binlerce kişi gözaltına alındı, bazı göstericiler işkence gördü.

Örgüt, ölenlerin 189'unun, isyanı yatıştırmaya çalışırken yasadışı şekilde güvenlik görevlilerince öldürülen mahkumlar olduğunu bildirdi.

Mısır'da yönetimi elinde bulunduran Askeri Konsey dün akşam 120 kişi hakkında verilen hapis cezalarnın askıya alındığını açıklamıştı.

Bu kişiler, ülkedeki protesto gösterilerine katılmışlardı.

Yapılan açıklamada, askeri mahkemece yedi yıla kadar hapis cezasına çarptırılan kişilerin cezalarının bir yıla düşürüldüğü ve askıya alındığı belirtildi.

120 protestocunun ne ile suçlandıkları bilinmiyor.