BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

'Lübnan sınırını sürünerek beş saatte geçtik'

Suriye'de ordunun kuşatması altındaki Tel Kalah'tan kaçarak Lübnan'a sığınan mülteciler, BBC'ye yaşadıklarını anlattı.

Abone ol

Suriye'de ordunun kuşatması altındaki Tel Kalah'da, binlerce Suriyeli evlerini terk ederek Kuzey Lübnan'a sığındı.


Tel Kalahlılar, Suriye ordusu ve silahlı destekçilerinin saldırıları nedeniyle kentin yaşanamaz hale geldiğini söylüyor.

Diğer mülteciler gibi adının açıklanmasını istemeyen bir kadın, "Üstümüze kurşun yağıyordu. Biz de derhal kaçtık" diyor; Bir yakınının sınırı geçmesine rağmen ineğini almak için geri döndüğünü, ancak başından vurularak öldüğünü anlatıyor.

Teyzesi de bacağından vurulmuş. Uzun süre kurtarılmayı beklemiş. Kendisini kurtarmaya gelen Lübnan askeri de yaralanmış.

Dağlık ve engebeli bir araziyi aşarak Lübnan'a ulaşmışlar. "Tel Kalah'da tanklar ve keskin nişancılar dolaşıyordu. Beş saat süründük. Sınırı geçmek çok zordu" diyor.

Konuşurken, Suriye'ye çıkan bir yola bakıyordu. Sınırın öbür tarafında hiçbir hareket yoktu.

Başka bir mülteci, gelmeden önce cep telefonuyla görüntüler çekmiş.

Görüntülerde Suriye güvenlik güçleri ellerindeki soparlarla insanlara vuruyor. Yerlerde, her yeri kan içinde kalmış insanlar yatıyor.

'Lübnan'dan sızan çeteler'

Resmi Suriye haber ajansı, Tel Kalah'da yaşananlarla ilgili tamamen farklı şeylerden bahsediyor.

Ajans, kent sakinlere dayanarak, Lübnan'dan sızan silahlı çetelerin kentte terör estirdiğini belirtiyor.

Ancak mülteciler, bunun doğru olmadığında ısrar ediyor.

Mültecilere göre, kentteki olaylar, gözaltına alınan bazı kişilerin serbest bırakılması için yapılan eylemden sonra başladı.

Suriyeli mülteciler, Lübnan'da kendilerine çok iyi davrandıklarını söylüyor. Bazı Lübnanlılar, Suriye'deki akrabalarının yanına sığınmış. Bazı Lübnanlı aileler, hiç tanımadıkları mültecilere kucak açmış.

Beş bin mülteci

Adının yazılmasını istemeyen bir kadın "Evimde 15 kişi kalıyor herhalde, saymadım." diyor. Misafirleri için koca bir tepside fasülye ayıklarken, "Kim bu insanların sokakta kalmasına razı olabalir ki?" diye ekliyor.

Rama köyünün muhtarı Ali Bedevi, mültecilerin çoğunun beş gün önce geldiğini söylüyor. Şimdi mültecilerin sayısının beş bin civarında olduğunu belirtiyor.

Bazı mülteciler, tehlikeli olmasına karşın, eşya ya da paralarını almak için Suriye'ye geçip gelmeye başlamış.