BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Adıyaman tütünü dünyaya açıldı

Türkiye'de tütünün merkezi haline gelen Adıyaman'da üretilen tütünler, yurt dışına ihraç edilmeye başlandı.

Abone ol

Tütün üretimine getirilen kotayla birlikte üretim düştüğü Adıyaman'da, yıllık üretilen tonlarca tütün Türkiye genelinde bütün illere ve yurt dışında bazı ülkelere ihraç ediliyor.

Ülke genelinde bütün illere gönderilen ve bu illerde satışı yapılan tütünler, tiryakilerin yoğun ilgisini görüyor.

35 yıldır tütünle uğraşan Mehmet Acar, Adıyaman'da yetiştirilen Çelikhan, Çağlan, Bulam ve ova tütünlerine taleplerin yüksek olduğunu söyledi. Ova tütünlerinin diğer tütünler kadar rağbet görmediğini belirten Acar, tütün fiyatlarının kalitesine göre 10 ile 60 TL arasında değiştiğini ifade etti.

Adıyaman'ın tütün şehri olduğunu hatırlatan ve Adıyaman'da yetişen tütün hiçbir yerde yetişmediğini kaydeden Acar, kota uygulanmasıyla birlikte yıllık 5-10 Ton tütün kaldıran ailelerin çiftçiliği bıraktığını dile getirdi.

Tütünün Adıyaman'ın bel kemiği olduğunu vurgulayarak, tütün olmadığı taktirde Adıyaman'daki çiftçilerin aç kalabileceğini sözlerine ekleyen Acar:"Talep çok ama üretici az. Maddi durumu iyi olan da olmayanda tütüne yöneldi. Tiryakiler tütüne yoğun ilgi gösteriyor. Bu tütün Amerika tütününden hem daha sağlıklı hem de temiz" dedi.