BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,78
ALTIN 2.400,59
HABER /  GÜNCEL

Adana'da iki tahliye talebi reddedildi

Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtaya gönderilmediği için cezaları onanmayan 2 sanığın tahliye talebini reddetti.

Abone ol
Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 24 Eylül 2003 tarihinde, 5 kişinin öldürülmesi olayıyla ilgili 36 yıl ve 6 yılı hücrede ağırlaştırılmış olmak üzere müebbet hapis cezalarına çarptırılan, dosyaları henüz Yargıtaya gönderilmediği için cezaları onanmayan 2 sanığın tahliye talebini reddetti. Mahkeme, tahliye talebinin reddedilmesine ilişkin kararında, sanıkların 5 ayrı suçtan yargılanmalarını gerekçe gösterdi.
Alınan bilgiye göre, Sarıçam mevkisindeki piknik alanında 24 Eylül 2003 tarihinde, Hasan Ak (29), Cennet Kayan (22), Serpil Sertdaş (24) ile çocuklar Çağrı Yalçın ve Buse Kayan'ın öldürülmesi olayıyla ilgili tutuklanan Ferhat ve Mehmet Calayır kardeşler, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) tutukluluk sürelerini yeniden düzenleyen 102. maddesinin yürürlüğe girmesinin ardından, yargılandıkları Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesine tahliye talebine ilişkin dilekçe verdi.
Mahkeme, 5 ayrı öldürme suçundan 36 yıl hapis cezasına çarptırılan Mehmet Calayır ve 6 yılını hücrede geçirmek üzere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Ferhat Calayır'ın tahliye taleplerini reddetti.

Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesinin kararında, cezaları kesinleşmeyen, ancak tahliye beklentisinde olan sanıkların talebini, olayda 5 kişinin öldürülmesi nedeniyle tutukluluk sürelerinin her bir suçtan ayrı ayrı dikkate alınmasını gerekçe gösterdi.
Mahkemenin kararında şu ifadelere yer verildi:
''Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) tutukluluk sürelerini yeniden düzenleyen 102. maddesine göre, ağır ceza mahkemelerinin görevine giren işlerde tutukluluk süresinin azami 5 yıl olarak ağır ceza mahkemesinin görevine giren birden fazla suç nedeniyle yargılananların, tutukluluk sürelerinin her suç için ayrı ayrı gözetilmesi gerektiği, örneğin kasten üç insanın öldürülmesi nedeniyle ve her öldürmenin ayrı ayrı suç olması nedeniyle sanığın üç suçtan ayrı ayrı tutuklanması halinde tutuklama kararlarının sıraya alınması ve sırasıyla infaz edilmesi, infaz edilen tutuklama kararı nedeniyle 5 yıllık sürenin dolması halinde bu suçtan tahliye edilmesi ve sıradaki tutuklama karanının infaz edilmesi gerektiği, 5237 sayılı yasanın yürürlüğe girmesinden sonra tutuklama kararlarında bunun gözetildiği ve sanıkların her suç için ayrı ayrı sevk edilmesi halinde her suç için ayrı ayrı tutuklandıkları, 01.06.2005 tarihi öncesinde bu ayrımın gözetilmeyerek suçlar belirtilmek suretiyle tek tutuklama kararı yazıldığı, sanıkların 5 kişiyi öldürmek suçu nedeniyle tutuklandıkları ve ayrı ayrı cezalandırıldıkları, bu halde esasen 5 ayrı tutuklama kararının bulunduğu birden fazla tutuklama kararının düzenlenmemesinin sonucu değiştirmeyeceği, her suç için tutuklukta geçmesi gereken azami sürenin ayrı ayrı gözetilmesi gerektiği, bu nedenle de azami süre olan 25 yılın aşılmadığı anlaşılmakta, talebin reddine ve karar hükmüyle tebliğine.''