BIST 10.740
DOLAR 32,19
EURO 35,00
ALTIN 2.499,02
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Adalet Bakanlığı'nda devir teslim töreni

Adalet Bakanlığı'na atanan Bekir Bozdağ, görevi Sadullah Ergin'den devraldı.

Abone ol

Kabine değişikliğinin açıklanmasının ardından Adalet Bakanlığı'nda bugün devir teslim görevi düzenlendi.

Devir teslim töreninde konuşan Ergin, görevini siyasette hep yol arkadaşlığı yaptığı "kardeşim" dediği Bekir Bozdağ'a bırakmaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi. 

Bozdağ ile 2002'de milletvekili olarak başladıkları siyasi hayatlarında, komisyon üyeliği, grup başkanvekilliği yaptıklarını ve aynı kabinede çalıştıklarını anlatan Ergin, bugün de halef-selef olmanın keyfini yaşadığını söyledi. 

4,5 yılı aşkın süredir Adalet Bakanı olarak görev yaptığını hatırlatan Ergin, bu sürede, stratejik plan çerçevesinde, Türkiye'de yargının, adalet sisteminin temel problemlerini çözme noktasında çok kapsamlı çalışmalar yapıldığını anlattı. 

Ergin, 2009'dan bugüne kadar Yargı Reformu Stratejisi'nin yaklaşık yüzde 85'ini hayata geçirdiklerini ifade ederek, özellikle Türkiye'de insan haklarının güçlendirilmesi, bireysel hak ve özgürlüklerin daha fazla güvence altına alınması, uluslararası standartları yakalama noktasındaki çalışmalar, Avrupa Birliği ile yürütülen görüşmeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ile olan mesaide önemli gelişmeler kaydedildiğini söyledi. Sadullah Ergin, "Bugün Strazburg ve Brüksel'de Türkiye ile ilgili bir bahse girerseniz, bir konuyu açarsanız Adalet Bakanlığının yaptığı çalışmaları ve bu alanda atılan adımları onlar size anlatabilecek durumdalar. Özellikle Kopenhag Siyasi Kriterlerinin tam karşılanması ve Avrupa Mahkemesi içtihatları doğrultusunda mevzuatımızda yapılan değişimler ve ihlalleleri önlemeye dönük alınan tedbirler sonucunda Türkiye'nin hem Brüksel hem Strazburg karnesinde çok önemli gelişmeler oldu" diye konuştu. 

ATILMASI GEREKEN DAHA ÇOK ADIM VAR

Türkiye'nin AiHM'de en çok ihlal alan ülke konumundan ikinciliğe, en çok şikayet edilen ikinci ülke konumundan da beşinciliğe gerilediğini, Türkiye aleyhine yapılan başvuruların da azalmaya başladığını anlatan Ergin, şunları kaydetti:

"Bugün bu görevi inşallah bizden sonra bu gelişmeleri daha da ileriye taşıyacak bir arkadaşıma devretmenin hazzını yaşıyorum. Özellikle yargı sisteminde yapılan değişimlerin sonuçlarının vatandaşa ulaşması noktasında bir beklentimiz var. Çünkü alınan tedbirler, değişimler orta ve uzun vadede sonuç ortaya koyacak değişimlerdi. Bundan sonra artık uzun yargılamadan kaynaklı şikayetlerin azalmasını beklediğimiz bir döneme giriyoruz. Bundan sonra Türkiye artık AİHM'deki ihlal sıralamasında klasmanda yer almak istemiyor. 4.5 yılı aşkın süre içinde yaptıklarımız, yapamadıklarımız konusunda bir muhasebeye gittiğimde gerçekten yapılan önemli işler oldu ama yapılan çalışmaların sonuçlarının alınması önümüzdeki dönemde olacak diye ümit ediyorum. Atılması gereken daha çok adım var." 

Ergin, özellikle hukuk eğitimi, hakimlik, savcılık ve avukatlık mesleğine geçişte süreç ortaya konulması ve görev yapacakların donanımlarının güçlendirilmesi konusunda başlattıkları çalışmaların hayati önem taşıdığını vurgulayarak, "Önümüzdeki süreçte inşallah arkadaşlarımız, görevi devralan kardeşim bu çalışmaları tamamlayacak ve güven veren adalete erişme noktasında eksik kalan hususları tamamlayacaklar. Çalışma arkadaşlarıyla beraber, 76 milyonun beklediği güven veren adalete ulaşma noktasında hayırlı icraatlarını da dört gözle beklediğimizi ifade ediyorum" dedi.

ERGİN'DEN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİM

 Bekir Bozdağ da Ergin ile her zaman birlikte çalıştıklarını, kendisine büyük saygı duyduğunu belirtti. Sadullah Ergin'den çalışmaları süresince bilgi ve tecrübe olarak çok şey öğrendiğini anlatan Bozdağ, "Böylesine değerli bir arkadaştan Adalet Bakanlığı görevini devralmanın şerefini ve bahtiyarlığını yaşıyorum" dedi. 

Ergin'e başarılı çalışmaları nedeniyle teşekkür eden Bozdağ, Türkiye'de yaşanan önemli değişikliklerin Ergin döneminde atılan adımlarla daha da ileri taşındığını söyledi. Bekir Bozdağ, Anayasa değişikliği, Kamu Denetçiliği Kurumunun kurulması, bireysel başvuru hakkının tanınması gibi pek çok alanda atılan tarihi adımların altında Sadullah Ergin'in imzası bulunduğunu ifade etti. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da teşekkür eden Bozdağ, onların güvenlerini boşa çıkarmamak ve Türkiye'nin bu alandaki hizmetlerini, getirilen başarılı çizgiden ileri noktalara taşımak için birlikte çalışacaklarını söyledi. 

Ergin'in bilgi ve tecrübesinden her zaman istifade edeceğini kaydeden Bozdağ, "Zor bir sorumluluğu devraldığımı biliyorum, altına girdiğimiz yükün ağırlığının da farkındayız. Ama bunun altından kalkacağımızı ve ülkemize bu alanda hayırlı hizmetler yapabileceğimizi düşünüyorum. Cenab-ı Allah yardımcımız olsun. Adalet Bakanlığı çok güçlü bir teşkilat, burada çok donanımlı kadrolar, bilgi, tecrübe var. Onlarla hayırlı, yararlı hizmetleri sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu.