BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,81
ALTIN 2.418,15
HABER /  GÜNCEL

Açlık grevleri: BDP'li Demirtaş'tan iyimser mesaj

BDP genel başkanlarından Selahhattin Demirtaş, BBC Türkçe'ye açlık grevleri konusunda somut bir gelişme olmadığını, ama sürecin olumlu bir noktaya evrilmekte olduğunu söyledi.

Abone ol

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bugün 57. gününe giren açlık grevinin taleplerine ilişkin somut bir gelişme olmadığını ancak "bunlarla ilgili niyetlerle" sürecin olumlu bir noktaya evrilmeye başladığını söyledi.

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Demirtaş, “Hükümet açlık grevleri yokmuş gibi davranıyordu, küçümsüyordu, ‘yiyorlar’ diyordu. Pazartesi günkü açıklamalarda taleplere yönelik adımların atılabileceğini söylendi” dedi.

Demirtaş bu açıklamaları, “açlık grevlerinin yok sayılmadığı, taleplerin tartışıldığı anlamına geliyor. Sorunu çözmenin ilk adımı, sorunu kabul etmektir” diye yorumluyor.

Demirtaş salı günü grup toplantısından sonra yaptığı açıklamada da, "Bu konuyu bir iki gün içinde çözmeye çalışacağız. Bugün yarın, çok zamanımız yok. Görüşmelerle meseleyi aşmak istiyoruz" demişti.

Hükümetten adım

Hükümet sözcüsü ve Başkakan Yardımcısı Bülent Arınç, dün Bakanlar Kurulu toplantısından sonra, “Öcalan herhangi bir konuda avukatlarıyla görüşmeyi arzu ederse bu imkanın Adalet Bakanlığı’nca sağlanması mümkün olabilir” demişti.

Arınç aynı zamanda ana dilde savunma için Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e talimat verildiğini, bu konunun “CMK’nın 202. maddesinde yapılacak bir eklemeyle önümüzdeki günlerde gerçekleşeceğini” belirtmişti.

Demirtaş ise haftalık olağan grup toplantısında BDP olarak yapılan bu açıklamaları önemsediklerini söyledi.

Demirtaş, “Açlık grevini bırakma kararını verecek olan açlık grevcileridir. Bu açıklamalardan onlar tatmin oldular mı olmadılar mı bilmiyoruz,” dedi.

Bugün TSİ 17.00’de ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin Köşk’te görüştü. Bu görüşme hakkındaki düşüncelerini sorduğumuz Demirtaş, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın bununla doğrudan ilgilenmesi önemlidir,” dedi.

PKK’lı tutuklu ve hükümlüler 12 Eylül’den bu yana Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve Kürtçenin anadil olarak kamusal alanda kullanılması talepleriyle açlık grevinde. BDP’nin açıkladığı son rakamlara göre grevin 57. gününde cezaevlerinde 707 kişi açlık grevi yapıyor.