BIST 9.562
DOLAR 32,49
EURO 34,79
ALTIN 2.491,22
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Açık lisede bu şart kalktı

Açık liseye kayıt için öngörülen 18 yaş şartının kaldırılması, çocuğunun hafız olmasını isteyen anne-babaları rahatlattı

Abone ol

Artık 8. sınıftan sonra isteyen, açık liseye kaydını yaptırarak Kur'an kursunda hafızlık eğitimi alabilecek. Ancak e-okul sistemiyle otomatik olarak liseye yazdırılan öğrenciler, müdürlerdeki kafa karışıklığı yüzünden kayıtlarını açık liseye alamamaktan şikâyetçi.

YAŞ ŞARTI KALKTI

Ortaokulu bitirenlerin açık liseye kaydolarak hafızlık eğitimi almalarının önündeki yaş şartı kalktı. Bu gelişme, çocuğunun hafız olmasını isteyen ailelere rahat bir nefes aldırdı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), açık liseye kaydolabilmek için çocukların 18 yaşını bitirmelerini şart koşmuştu. Bu nedenle büyük kriz yaşanıyordu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın devreye girmesiyle sorun aşıldı. Başbakan'ın talimatının ardından hafızlık yapmak isteyenlerin açık liseye kaydı yapılabilecek.

ERDOĞAN TALİMAT VERDİ VE...

28 Şubat döneminde büyük yara alan Kur'an kurslarının önünün, bu yıl ilk kez uygulanmaya başlanan 4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte açılacağı beklentisi hakimdi. Ancak açık liseye başvurma yaşını 18 olarak belirleyen Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu kararı, 8. sınıfı bitiren öğrencilerin liseyi dışarıdan bitirme imkânını kullanarak Kur'an kurslarına gitmesinin önünü tıkadı. Bu durum, hafızlık eğitimi veren kurumların tepkisine yol açtı. Milletvekillerinin ve il başkanlarının konuyu ilettikleri Başbakan Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'e açık liseler için öngörülen 18 yaş şartının kaldırılması talimatı verdi. Bu gelişmenin ardından hafızlık eğitimi için önemli bir engel aşılmış oldu. Ayrıca ortaokulu bitiren öğrencilerin kayıtları, e-okul sistemi üzerinden liseye otomatik olarak yapıldığı için bazı okul müdürleri kaydını açık liseye aldırmak isteyen öğrencilerin talebini geri çeviriyor. Bu durum da sekizinci sınıftan sonra Kur'an kurslarına gitmek isteyen öğrenciler için büyük bir engel. Milli Eğitim Bakanlığı, kimlerin açık liseye gidebileceğinin Bakanlar Kurulu kararıyla belirleneceğini duyurmuştu. Ancak okulların açılmasına sayılı günler kala bu yönde bir karar alınmış değil. Bu nedenle okul müdürleri de nasıl davranacağını kestiremiyor.

DİĞER SIKINTI İSE 4.SINIFI BİTİRENLERLE İLGİLİ...

Kur'an kurslarıyla ilgili diğer bir sıkıntı da 4. sınıfı bitirenlerle ilgili. 4+4+4 sisteminde ilk kademeyi bitiren öğrenciler, imam hatip ortaokullarına kayıt yaptırmaları durumunda Kur'an kurslarına gidebilecek. Ancak bakanlık, ilkokuldan sonra hafızlık eğitimi için bir yıllığına kayıt dondurma hakkı veriyor. Ancak uzmanlar, hafızlık süresinin en az 3 yıl olması gerektiğini belirtiyorlar. Öte yandan ilkokuldan sonra hafızlık eğitimi için bir yıllığına kayıt dondurma hakkı sadece imam hatip ortaokuluna kayıt yaptıran öğrenciler için geçerli. Bu durum da diğer öğrenciler için büyük bir haksızlık oluşturuyor. Bu karar, hem hafız olup hem de farklı bir ortaokula devam etmek isteyenlerin önünü kesiyor.

Kur'an kurslarının talepleri arasında ilk dörtten sonra verilen aranın hiç değilse iki yıla çıkarılması, birinci dörtten sonra verilebilen aranın sadece imam hatip liseleri ortaokul kısmı için değil, diğer ortaokullardan kurslara gelmek isteyenler için de mümkün olması ve Anadolu, Anadolu öğretmen ile fen lisesini kazanan öğrencilerin, kazandıkları o okullara kayıtlarını yaptırıp iki yıl eğitim hakkını kullanmama imkânı sağlanması geliyor.