BIST 10.083
DOLAR 32,47
EURO 34,84
ALTIN 2.436,24
HABER /  GÜNCEL

Açık hat sorunu böyle çözülecek

Cep telefonu operatörleri, gerçek sahibi (kayıtlı abonesi) ile kullanıcısı farklı hatlara (açık hatlar) ilişkin sorunun çözülmesi için adım atıldı.

Abone ol

Cep telefonu operatörleri,12 ay içerisinde gerekli tedbirleri alacak ve yapılan çalışmalarla ilgili üçer aylık sürelerle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) bilgi verecek.

BTK'nın internet sitesinde yer alan kurul kararına göre, cep telefonu operatörleri, abonelerinin üzerilerine kayıtlı hatları, TC kimlik numaralarını kullanarak öğrenebilmelerine imkan sağlayan ''hat sorgulama (web-server)'' hizmetinin devreye alınması için icraya yetki verecek.

Cep telefonu operatörlerinin bayilerinde abonelik işlemlerini gerçekleştiren personele ait isim, soyisim ve TC kimlik numarası bilgilerinin işlem yapılan abonelik sözleşmesi ve/veya abonelik sözleşmesi ekleri bazında kayıt altına alınacak.

Cep telefonu operatörlerince, transfer yoluyla elde edilen kontör/TL'lerin ikinci kez bir başka hatta transfer edilmesinin engellenmesine yönelik çalışmalar 3 ay içerisinde tamamlanarak uygulanmaya başlanacak.

Bir hatta yapılan kontör/TL yüklemesinin en fazla yüzde 50'sinin transfer edilebilmesine yönelik çalışmalar 3 ay içerisinde tamamlanarak uygulamaya girecek.

-Açık hat nedir?-

Hattı kullanan kişi ile hattın üzerine kayıtlı kişinin farklı olduğu hatlar ''açık hat'' olarak ifade ediliyor. Bazı bayilerin, hat açtırılması için gerekli olan kimlik bilgi ve belgelerini aldıkları vatandaşın üzerine, haberi olmadan birden fazla abonelik yapabiliyor. Vatandaşın haberdar olmadığı hatlar, başka kişiler tarafından kullanılabiliyor. Vatandaş, bu hatların üzerine kayıtlı olduğunu hat ile ilgili bir sorun çıktığında öğrenebiliyor. Örneğin hiç kullanmadığı, varlığından haberinin bile bulunmadığı hattın borcundan dolayı haciz işlemiyle karşı karşıya kalabiliyor. Bu hatlar, yasal telefon dinlemesini engellemek amacıyla suç örgütleri tarafından da kullanılabiliyor ve üzerine kayıtlı hat olduğundan habersiz vatandaş mağdur olabiliyor.

Ayrıca, cep telefonu hizmetinin sunulmaya başladığı ilk yıllarda cep telefonu hattı açtırmak için bayilere başvurulduğunda, hattın kullanıma açılması bir kaç gün sürebiliyordu. Bunu fırsat bilen bazı bayiler de hattı alıp hemen kullanmak isteyen müşterilere, daha öncesinde başkaları üzerine kullanıma açtırdıkları hatları satıyordu. Kullanıcı telefonla ilgili işlemlerini müşteri hizmetleri üzerinden gerçekleştirirken, numara taşıma işlemini yapamıyor. Hattın kayıtlı abonesine ulaşmanın mümkün olmadığı durumlarda ise abone, yıllarca kullandığı hattından vazgeçmek zorunda kalıyor.

BTK, bu konuda vatandaştan gelen şikayetler ile güvenlik birimlerinin uyarısı üzerine cep telefonu operatörlerinin, 12 ay içerisinde açık hatların oluşturduğu sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik tedbirleri almalarını ve yapılan çalışmalarla ilgili üçer aylık sürelerle BTK'ya bilgi vermelerini kararlaştırdı.