BIST 10.248
DOLAR 32,27
EURO 34,76
ALTIN 2.393,69
HABER /  DÜNYA

ABDye posta mı koyduk?

Türkiye Gürcistan'a gidecek ABD gemilerine vize vermedi. ABD basını farklı yazdı. Oysa işin aslı başka..

Abone ol ABD’nin Gürcistan’a göndermek istediği yardım gemileri Montrö Sözleşmesi’nin maddelerini ihlal ediyor. Gemilerin tonajları Boğazları geçmeye uygun değil ve ABD’nin gemiler için en az 8 gün önceden Türkiye’ye bildirimde bulunması gerekiyor.

TÜRKLER MIZMIZLIK YAPIYOR

ABD basınında çıkan bir haberde Washington’ın Gürcistan’a iki hastane gemisi göndermek istediği ancak Türkiye’nin henüz herhangi bir ABD donanma gemisinin Boğazlar’dan geçişine izin vermediği yer aldı. 
Gazete, "Ancak, bir NATO müttefiği olan Ankara, perşembe gecesine kadar ABD donanmasına ait hiçbir gemiye Boğazlardan Gürcistan'a geçiş izni vermemişti" diye yazdı. Gazete, Bush'un aceleci davrandığını belirterek, "Yeni bir gaf mı? Bush, Gürcistan'a donanma yardımı sözünü çok erken verdi" başlığını kullandı. Amerikan Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, gazeteye yaptığı açıklamada, "Türkler yardımcı olmadılar. Mızmızlık yapıyor ve yanıt vermiyorlar" dedi.


TONAJLARI MONTRO ANLAŞMASINA AYKIRI

Montrö’ye göre, Karadeniz’e kıyısı olmayan ülkelerin Karadeniz’de aynı anda bulundurduğu donanma gemilerinin toplam ağırlığı en fazla 45 bin ton olabiliyor. İki ABD hastane gemisinden herhangi birinin tek başına tonajı bile 69 bin tonu aşıyor.

Yine Montrö’ye göre, Karadeniz’e kıyısı olmayan bir ülkenin bir savaş savaş gemisini Boğazlar’dan geçirerek Karadeniz’e göndermesi için en az 8 gün önceden Türkiye’ye bildirimde bulunması gerekiyor.