BIST 10.644
DOLAR 32,24
EURO 35,07
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Ergenekonun para kaynağı

Tutuklu sanıklardan Emin Gürses'in evinde kendi el yazısıyla bir şemaya ulaştı. Gürses örgütün para kaynağını araştırırken bakın neden kuşkulanıyor?

Abone ol

Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Emin Gürses'in evinden kendi el yazısı ile çizdiği örgütün şeması çıktı. Analiz yapan Gürses, Ergenekon'un zamanla iç hesaplaşmaya girdiğini ve kontrol dışı hücrelerin eylemlere başladığını ifade ediyor. Para kaynağı için de "Bölgesel olarak mali operasyonları kontrol edebiliyor mu (uyuşturucu, petrol)diye soruyor?

Ergenekon iddianamesinin 137. delil klasöründe, davanın tutuklu sanıklardan Doç. Dr. Emin Gürses'in evinde yapılan aramada, kendi el yazısı ile çizdiği Ergenekon terör örgütünün şeması çıktı.

ORDU BÜNYESİNDE KURULMUŞ

Gürses, kronolojik bir sıra halinde çizdiği şemada, Ergenekon'un 1952'de Türkiye'nin NATO'ya üye olmasıyla birlikte savunma amaçlı olarak, ordu bünyesinde kurulduğunu yazmış.

YENİSİ 1999'DA KURULMUŞ

Ergenekon'un zamanla iç hesaplaşmaya girdiğini belirterek kontrol dışı hücrelerin eylemlere başladığını ifade ediyor. Ergenekon'un amacının darbeye zemin hazırlamak olduğunu not düşen Gürses, 'Yeni durum' notunun altına "Yeni ergenekon eskisinin üzerine kurulmuş olabilir (1999)" ifadesini yazmış.

MALİ KAYNAK UYUŞTURUCUDAN

Gürses, bu tespitinden yan tarafa ok çıkarak Veli Küçük yazmış. Yan tarafta Küçük'ün isminin yanı sıra Şener P. , Ergun P. , S.P , S.H. , B.Y. ve Çöhregani isimlerini de ilave etmiş. Şemasına "Darbe ortamı yaratma çabası olabilir" ifadesiyle devam eden Gürses, "Bunun mali kaynakları nedir?" sorusunu yöneltiyor. Bu soruya cevap olarak ise, "Bölgesel olarak mali operasyonları kontrol edebiliyor mu (uyuşturucu, petrol)" notunu düşüyor.

CUMHURİYET BOMBASI, DANIŞTAY SALDIRISI

Gürses, Cumhuriyet Gazetesi'ne bomba atılması ve Danıştay suikastı ile ilgili olarak da şema çizmiş. Bu şemada ilk olarak 'Cumhuriyet bomba' , onun altına da ok çıkararak 'Danıştay bomba V.S.' yazmış. Bu iki maddeden yan tarafa çıkardığı okun hizasında da Muzaffer yzb. , Oktay assb., Av. Hanefi Zekeriya bnb. isimlerini yazmış. 'Danıştay bomba' ifadesinin altına ok çeken Gürses, "Askeri kışkırtmayı mı amaçlıyor? Olabilir" şeklinde not düşmüş. Gürses, şemanın en altına 'Kime yarıyor olabilir?' sorusunu yazmış.

İSİMLERİ VE KONUŞMALARI YAZMIŞ

Emin Gürses'in ajandasında yer alan Sevgi isminin Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol olduğu tahmin ediliyor. Sevgi isminin karşısına ok çekilerek belirtilen gazeteci - yazar Uğur Yıldırım ise Türkiye'de misyonerlik faaliyetleriyle ilgili yazdığı kitaplarla tanınıyor. Şemada Ergun P. isimli kişi, Ergenekon tutuklusu Ergun Poyraz. Son yıllarda yazdığı AK Partiyi hedef alan kitaplarla tanınan Poyraz'ın Jandarma'dan maaş aldığı ortaya çıkmıştı. Şemadaki Şener P.'nin ise kim olduğu bilinmiyor.

Veli Küçük'ün altında yer alan isimlerden S.P. Sedat Peker, S.H. ise Ergenekon operasyonda tutuklanan mafya lideri Sami Hoştan. B.Y.'nin ise kim olduğu bilinmiyor. En alttaki isim olan Çöhregani ise İran'daki Azerilerin lideri. Çöhregani'nin Veli Küçük'le bağlantıları biliniyor. Emin Gürses, Çöhregani'nin, İran karşıtı faaliyetleri için CIA ile de irtibat halinde olduğu iddia ediyor.

İŞTE O BELGE