BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Abdüllatif Şener fire için ne dedi?

Türkiye Partisi (TP) Genel Başkanı Abdüllatif Şener, paketten düşen 8. maddeyle ilgili yorumda bulundu.

Abone ol

Türkiye Partisi (TP) Genel Başkanı Abdüllatif Şener, Anayasa değişikliği teklifine ilişkin ''Sayın Başbakanı Anayasa paketi konusunda uyarmıştım'' dedi.

Şener, bir televizyon programına konuk olmak için geldiği Afyonkarahisar'da basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

ERDOĞAN ÇUKURA BASTI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben ''Anayasa paketi böyle yasalaştırılmaz, önünüzde çukur var, ya muhalefetle anlaşmaya bakın ya da oylamaları durdurun. Yoksa bir adım attığınızda önünüzdeki çukura basacaksınız'' diye bir konuşma yaptığını bildiren Şener, ''Nitekim parti kapatmayla ilgili maddenin reddedilmiş olması da Başbakanın çukura basmış olduğun göstermektedir'' dedi.

Anayasa değişiklik teklifinin ''demokratikleşme paketi olmadığını'' ileri süren Şener, ''Sadece üst yargı organlarının işleyişini ve üyelerinin nasıl belirleneceğini belirleyen değişiklikleri içeren bir tekliftir'' dedi.

''PAKET DELİNMİŞTİR''

Şener, değişikliğin bir yargı reformu içermediğini de ileri sürerek, ''Yargı reformu dediğimiz şey; bu ülkede yaşayan vatandaşların hakkını kimse gasp edemez, bu ülkede mahkemeler vardır. Ama paket, bir yargı reformunu da içermiyor. Sadece yargıda bazı değişiklikleri içeriyor'' dedi.

''Teklifin, anayasa hazırlama geleneğine ve adabına uygun olarak hazırlanmadığını'' ifade eden Şener, ''Bu bazı iktidar milletvekillerinin ve kurmaylarının hazırlayıp Meclis'e sunduğu ve hatta altına imza atan milletvekillerinin çoğunun bile ancak kamuoyu tartışmaya başladıktan sonra haberdar olduğu bir metindir. Bu niteliği gereği de çok tartışılmıştır. Böyle olunca bu durum Meclis'e de yansıyor. İktidar milletvekilleri de bu durumdan çok memnun değillerdir ki nitekim parti kapatmayla ilgili madde Meclis'te iktidar partisi milletvekillerinin oylarıyla reddedilmiştir. Yani paket delinmiştir'' diye konuştu.

''ÇETELE TUTULMASI YANLIŞTIR''

''Son 3 yıldır cereyan eden siyaset yapma biçiminin Türkiye'ye zarar verdiğini düşünüyoruz'' diyen Türkiye Partisi Genel Başkanı Şener, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Şu anda da aynı şekilde kavga ile kin, nefret endişe ve kaygıları, ayrışmayı derinleştirerek sürdürülen bir anayasa değişiklik paketinin Türkiye'ye zarar verdiğini düşünüyoruz. Bundan bazıları payını alır da bazıları almaz diye yorumlamak yanlıştır. İktidar 'benim gücüm var bu yanlış süreçlerden ben siyasi çıkarlar elde eder ve yoluma devam ederim' diye düşünüyorsa ülke zarar görürken iktidar partisi hiçbir zaman fayda göremez.''

Gizli oylamanın yapıldığı bir ortamda hangi milletvekilinin ret oyu verdiği tartışmasına değinen Şener, ''Maddeye kimin lehte kimin aleyhte oy verdi diye bunun parti için sorun haline getirilmesi, bazı milletvekilleri tarafından çetele tutulması, bir takım psikolojik baskılar uygulanıyor olması, Anayasa oylanmasının biçimine ve mantığına uygun değildir, yanlıştır. Milletvekili isterse kabul, isterse ret oyu verir. Nitekim dün Anayasa Mahkemesinin kuruluş biçimi ile ilgili maddelere de daha önceki maddeye ret oyu veren milletvekilleri evet oyu vermiştir. Bunu milletvekillerinin özgür iradesi ile sürdürmeleri gereken bir iş olarak ve değerlendirmek lazım. Ama maalesef Meclis'teki bütün partilerde bunu görüyoruz. Milletvekillerini doğrudan doğruya parti disiplini içerisinde yönlendirme eğilimine girmişlerdir. Bence bu sağlıklı bir yol değildir'' diye konuştu.