BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,91
ALTIN 2.439,35
HABER /  GÜNCEL

Abdullah Öcalan'ı paşa yaptık!

“Öcalan Osmanlı döneminde yaşasaydı Paşa yapılırdı.” sözleriyle eleştirilmiş olan Mümtazer Türköne, çözüm sürecini böyle değerlendirdi...

Abone ol

Geçmişte, “Öcalan Osmanlı döneminde yaşasaydı Paşa yapılırdı.” ifadesiyle tepki toplayan Mümtaz’er Türköne, terörle mücadelede yürütülen çözüm sürecine ilişkin, Milat'tan Nil Gülsüm'e yaptığı değerlendirmede, " Öcalan şimdi ‘Paşa’ " dedi.

İşte Türköne'nin o açıklaması:

Öcalan’ı ‘Paşa’ yaptık. Öcalan şimdi ‘Paşa’. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin muhatap olduğu, müzakere ettiği, onun üzerinden bir isyanı bastırmak üzere bir projeyi yürüttüğü bir adam. Benim paşa olmaktan kastettiğim de buydu.

Benim o zaman söylediğim şey şuydu, isyan bastırmanın bizim tarihsel geleneğimiz içinde yöntemleri vardır. Tarih boyunca yapıldığı gibi isyanın liderini alırsınız, taltif edersiniz, adam yerine koyarsınız ve sorunu çözersiniz. Yoksa paşalık diye bir şey yok malumunuz. Devrim kanunlarından biri de Bey, Paşa gibi unvanların yasaklanmasına dairdir. Şimdi ortalıkta gezen askerlere ‘Paşa’ dendiğine bakmayın, bu kanunen yasaktır. Cumhuriyet Türkiye’sinde ‘Paşa’ rütbesi diye bir rütbe yok.

Ben sadece devletin bu işleri soğukkanlılıkla, akılla, çare üreterek çözmesine atıfta bulunmuştum. Kastettiğim buydu.