BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,69
ALTIN 2.407,15
HABER /  GÜNCEL

Malezya'da seçim sonrası birlik çağrısı

Malezya'daki genel seçimlerde yeniden iktidara gelen koalisyon hükümetinin lideri Başbakan Necib Razak, ulusal uzlaşma çağrısında bulundu.

Abone ol

Malezya'daki genel seçimlerde yeniden iktidara gelen koalisyon hükümetinin lideri Başbakan Necib Razak, ulusal uzlaşma çağrısında bulundu.

Ülkenin bağımsızlığını kazanmasından bu yanaki en başa baş seçim yarışında Razak'ın liderliğini yaptığı Ulusal Cephe 222 sandalyenin 133'ünü kazandı.

Bu, 56 yıldır iktidarda bulunan partinin tarihindeki en kötü seçim sonucu.

89 sandalye kazanan Enver İbrahim'in liderliğindeki muhalefet bloğuysa seçimde usülsüzlük yapıldığını iddia etti.

Çin kökenli Malezyalılar'ın muhalefete destek verdiğini belirden Razak, ülkede endişe verici bir kutuplaşma olduğunu vurguladı.

'Kaygı verici bölünme'

Ulusal Cephe, katılım oranının yüzde 80'i bulduğu seçimde salt çoğunluğu kazandı, ancak parti ilk olarak 2008'de kaybettiği üçte ikilik parlamento çoğunluğunu yeniden ele geçirmeyi başaramadı.

Başbakan Razak seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra yaptığı açıklamada, tüm Malezyalıları koalisyon hükümetinin zaferini kabul etmeye çağırdı.

Razak, "Yürüteceğimiz programlardan biri ulusal uzlaşma olacak. Parti olarak çok şey yapmamız gerektiğinin farkındayız diye düşünüyorum." dedi.

Çin kökenli seçmenlerin muhalefete yöneldiğini vurgulayan Razak, "Sonuçlar hükümeti kaygılandıran bir kutuplaşmaya işaret ediyor. Bu sorun çözülmezse, gerilime ve ülkenin bölünmesine yol açabilir" diye konuştu.