BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,88
ALTIN 2.430,48
HABER /  POLİTİKA

Abdullah Gül'den Erdoğan'a 7 veto

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başbakan Erdoğan'la yaptığı gizli kabine revizyonu görüşmesinin detayları ortaya çıktı.

Abone ol

17 Aralık operasyonu sonrası kabine değişikliği için kollar sıvanmış, ancak 18 Aralık'ta Çankaya Köşkü'ne çıkan Erdoğan'ın yeni kabine listesinin Cumhurbaşkanı'nca veto edildiği iddia edildi.

Seçimlerde aday gösterdiği bakanlarla birlikte, adı yolsuzluk iddialarına karışan bakanların da dahil olduğu kabine revizyonuyla ilgili ilk adımın, 18 Aralık gecesi atıldığı ortaya çıktı. Başbakan Tayyip Erdoğan, o gece Çankaya Köşkü’ne sivil plakalı bir araçla gitti.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, 17 Aralık’ta medyaya yansıyan ‘yolsuzluk ve rüşvet’ iddialarının ardından, kabine değişikliği için ertesi gün düğmeye basıldı. Erdoğan, 18 Aralık’ta parti genel merkezinde yaptığı toplantının ardından, akşam Çankaya Köşkü’ne çıkmak için Cumhurbaşkanı Abdulah Gül ile randevulaştı. Aynı gün siyasi kulislere, kabinede 10 bakanı kapsayacak değişiklik yapılacağı ve Başbakan’ın bu isimleri Pakistan’a gitmeden açıklayacağı bilgisi yayıldı. Ancak Erdoğan’ın, 18 Aralık’ta gece yarısı yaptığı Köşk ziyaretine götürdüğü taslak listedeki isimler konusunda Gül ile aralarında görüş ayrılığı çıktı.

LİSTEDE KİMLER VARDI?

Listede, Efkan Ala, Numan Kurtulmuş, Mustafa Şentop, Nurettin Canikli, Alpaslan Kavaklıoğlu gibi isimlerin bulunduğu, Gül’ün bu isimlere farklı gerekçelerle itiraz ettiği öne sürüldü. Buna göre Gül, Kurtulmuş ve Şentop’a ‘partideki dengeler’ açısından karşı çıktı, Ala yerine ‘seçimle gelen bir vekil’ istedi, Canikli konusunda ise ‘ekonominin mevcut yönetimi ile görüş ayrılıklarını’ gerekçe gösterdi. Gül’ün, daha önce Başbakanlık Güvenlik Müdürü olan Kavaklıoğlu’nun da Milli Savunma Bakanlığı’na getirilmesini doğru bulmadığı öne sürüldü. Siyasi kulislerde Gül’ün 7 isme itirazı olduğu konuşuldu.

LİSTE YENİLENDİ

Erdoğan, 19 Aralık’ta itiraz edilen isimler yerine alternatiflerle yeniden Köşk’e çıktı. Yeni listede, Nihat Zeybekçi, Fikri Işık, Çağatay Kılıç ve Mevlüt Çavuşoğlu gibi ilk listede yer almayan isimler de vardı. Erdoğan, ilk listede de bulunan Efkan Ala’da ise ısrarcı oldu. Tartışmaların yoğunlaşması üzerine Erdoğan, MGK toplantısından sonra yapmayı planladığı açıklamayı öne çekti. Önceki gece geç saatlere kadar Başbakanlık Resmi Konutu’nda çalışan Erdoğan, 21.00’de Gül’ün yaşadığı Dışişleri Konutu’na geçti. Karşılıklı müzakerelerin ardından yarısı kamuoyuna sürpriz olan kabine revizyonu 23.20’de açıklandı. Kabinedeki diğer bir sürpriz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün görevden alınması oldu. ‘Aklıselim’ kişiliğiyle tanınan Ergün’ün, Gezi olaylarından bu yana itirazlarının bulunduğu ve bunları Erdoğan’a ilettiği biliniyor. Ergün’ün, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Bakanlar Kurulu’nu terk etmesine neden olan tartışmada, Arınç’tan yana tavır aldığı, ayrıca “Yoruldum, görevi bırakmak istiyorum” dediği de öne sürülüyor.

KALEM ERDOĞAN BAYRAKTAR'DAN

Kabine revizyonuna ilişkin bir diğer iddia ise Erdoğan Bayraktar'a ait.

Bakanlıktan istifa eden Erdoğan Bayraktar, diğer bakanların istifa mektuplarını da kendisinin kaleme aldığı ortaya çıktı. İddialara göre Bakan Bayraktar, diğer iki bakanla birlikte toplantı yapıp, ortak karar verdi; ancak bir sürpriz yaparak herkesi şaşırttı. Bu arada Gül'ün kabinedeki Egemen Bağış ismine itiraz ettiği iddia edildi.

Üç bakanın istifası ve sonrasında yapılan kabine değişikliğiyle ilgili Ankara kulislerinde birbirinden ilginç iddialar konuşuluyor. CNN Türk'te de yer alan habere göre Erdoğan Bayraktar ve diğer iki bakan istifalarla ilgili olarak bir gün önce bir araya gelerek ortak bir karar aldı.

KALEM ERDOĞAN BAYRAKTAR'DA

İddialara göre o toplantıda, ortak bir karar verildi ve istifa mektubu Erdoğan Bayraktar tarafından bizzat kaleme aldı. Olayın sabahında İstanbul'a giden Erdoğan Bayraktar, Zafer Çağlayan ve Muammer Güler'in aynı metni okumasına rağmen buna itiraz etti ve NTV'de katıldığı canlı yayında kendi istifa metnini okuyarak istifa etti. Hem bakanlıktan hem de milletvekilliğinden istifa eden Erdoğan Bayraktar'ın Başbakan Erdoğan'a yönelik olarak "Onun da istifa etmesi gerekir" sözleri gündeme de bomba gibi düştü.

Bu arada Bayraktar'ın miletvekilliği istifasının da henüz Meclis Başkanlığı'na ulaşmadığı vurgulanıyor. Hatta kulislerde konuşulan ulaşması da beklenmiyor.