BIST 9.525
DOLAR 32,65
EURO 34,88
ALTIN 2.511,93
HABER /  DÜNYA

Burun akıntınız geçmiyorsa dikkat !

Yrd. Doç. Dr. Emre Günbey, ailelerin 5-6 yaş altı çocukların eline aldıkları yabancı cisimlere dikkat etmesi gerektiğini belirterek, “Çocukl...

Abone ol

Yrd. Doç. Dr. Emre Günbey, ailelerin 5-6 yaş altı çocukların eline aldıkları yabancı cisimlere dikkat etmesi gerektiğini belirterek, “Çocuklarda geçmeyen burun akıntısı, burunda yabancı bir cisme bağlı olabilir” dedi.
Anne-babaların yaşadığı en büyük korkulardan biri olan bebeklerinin ağızlarına etraftan buldukları herhangi bir materyali atmaları sonrasında ölümle sonuçlanabilen olaylar meydana gelebildiğini ifade eden Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Günbey, çocuklarda 2 yaşından sonra tam bilinçlenmeye başladıkları 5-6 yaşına kadar olan dönemde bir merak dönemi meydana geldiğini söyledi. Çocukların merak ettikleri oyuncakları ve eline geçirdikleri cisimleri ağzına, burnuna ve kulak deliğine sokma ya da yutarak bu şekilde kendilerine zarar verme gibi davranışlar gördüklerini ifade eden Günbey, “Bu konularda özellikle bunun meydana gelmemesi için ailelerin dikkatli olması gerekir. Bu yaştaki çocukların oynadıkları oyuncakların küçük parçalardan oluşmaması, bu şekilde ağızlarına götürebilecekleri, hava yoluna kaçabilecek veya kulaklarına, burunlarına sokabilecekleri ufak yabancı cisimlerin çocukların ellerine verilmemesi, özellikle emekleme döneminde yerlerde bu tip şeylerin bulunmaması önem arz ediyor. Aileler özellikle kulak bölgesindeki yabancı cisimleri hemen fark edemeyebiliyor. Bazen bir kulak akıntısı, kulak ağrısıyla doktora getirdiğinde biz kulakta bir yabancı cisim olduğunu fark edebiliyoruz. Aile de bunu hayretle karşılıyor. Bazen de bunu aile görüp fark ediyor ama bunu doktora getirmek yerine kendi çıkarmak için içine bir takım uzun aletlerle onu tutup çekmeye çalışıyor. Bunlarla çok sık karşılaşıyoruz. Özellikle saat pili gibi küçük kaygan aletler bu tip şeylerle çekilmemeli, aspiratör gibi hava ile çeken aletlerle biz bunları çıkartıyoruz. Aileler bunu uzun aletlerle çıkarmaya çalıştıkları zaman yabancı cismi daha itiyorlar. Bazen kulak zarının delinmesine neden olabiliyorlar. Bu konuda kendileri uğraşmamalı, hemen kulak burun boğaz uzmanına çocuğu derhal getirmelerini öneriyoruz” diye konuştu.

NE YAPILABİLİR ?
Burundaki cisimlerin çok daha tehlikeli olduğunu dile getiren Günbey, “Çünkü arkadan genze, hava yoluna kaçıp o yolu tıkama riski var. Onun için daha acil bir şekilde çıkarılması lazım. Bazen yine burundaki yabancı cisimler için de bu geçerli. Yine aileler burundaki yabancı cismi alırken içine sokup da çıkartmak yerine karşı tarafı kapatıp kuvvetli sümkürtme hareketi yapabilirler. Bu şekilde basınçla onu çıkarmasını sağlayabilirler. Bu şekilde çıkamazsa mutlaka kulak burun boğaz uzmanına başvurmalarını öneriyoruz” şeklinde konuştu.
Geçmeyen uzun süre tek taraflı burun akıntısı olması halinde çocuklarda mutlaka bir yabancı cisim varlığını araştırdıklarını vurgulayan Günbey, “Tek taraftan kötü kokulu, sarı, yeşil renkli iltihaplı burun akıntısı ile aile hekimlerine ve başka doktorlara başvuran aileler grip diye, sinüzit diye tedavi alıp uzun süre antibiyotik kullanıyorlar. Ama uzun süre geçmeyince bize geldiğinde bazen endoskopik olarak muayene ettiğimizde görüyoruz ki yabancı cisim enfeksiyon kaynağı oluşturmuş. Dolayısıyla geçmeyen burun akıntıları konusunda aileler uyanık olmalı” açıklamasında bulundu.
(İHA)