BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,49
ALTIN 2.393,12
HABER /  POLİTİKA

ABDnin Türkiyeye oyunu

ABD Türkiye'ye öyle bir kazık attı ki, TSK onlar yüzünden çekilmiş gibi oldu. "Onurumuz" iki paralık edildi. İşte o oyun...

Abone ol

İNTERNETHABER

Türkiye'nin eski Amerika Büyükelçisi Faruk Loğoğlu "Türkiye'nin çekilme kararında ABD'nin en ufak bir etkisi yoktur" dedi ve Türkiye'nin nasıl ABD'nin oyununa geldiğini anlattı.

Bir televizyon kanalına konuşan Loğoğlu'na göre "Genelkurmay hedefe ulaşıldığı gerekçesi ile çekilme kararı almış ve hazırlıklara başlamıştı. Ancak Amerika bir şekilde durumu haber aldı ve Bush ile Gates, durumdan istifadeye kalktılar ve alelacele 'Türkiye çekilsin' demeye başladılar."

 TÜRKİYE'YE OYUN OYNANDI

Loğolu bunun nedenini şöyle anlattı:

"Çünkü Amerika'nın ordu bulundurduğu Irak'ta tek desteği Kürtler.. Kuzey Irak hareketi Amerika'nın Kürtlerle arasını açıyordu. Kürtler, Amerika'nın izni olmadan Türkiye'nin böyle bir harekâta girişemeyeceğini düşünüyor ve kızıyorlardı. Şimdi Amerika'nın kaybettiği sempatiyi yeniden kazanması için bir jeste ihtiyacı vardı.. 'Türkleri çekilmeye mecbur ettik. Çekilmeyi biz sağladık' havasını yaratabilmek. Türkiye'nin çekilme kararı aldığını öğrenir öğrenmez, ortaya atılıp "Çekilin' konuşmaları yaparak ön aldılar ve görünüşe göre başarılı da oldular."

IRAK HÜKÜMETİNE MESAJ İÇİN

Washington Enstitüsü'nün Türkiye uzmanı Soner Çağaptay da Loğoğlu'yla aynı fikirde... ABD'nin açıklamalarının zamanlamasına dikkat çeken Çağaptay, "Türk askeri zaten o sıralarda çekiliyordu" dedi ve Amerika'nın "çekilin" açıklamasını niye yaptığını şöyle anlattı: 

''Türk askerlerinin o kadar da denetim dışında olmadığını göstermek için bu açıklamayı bilerek yapıp, sanki çekilmede kendilerinin katkısı var gibi göstermek istemiş olabilirler. 'ABD, Türklere Irak'a girmesine müsaade etti, ama çıkmalarını da arzu etti' biçiminde algılanabilir Bağdat'ta ve Kuzey Irak'ta. Yani girişte Türkiye'ye, çıkışta Iraklılara yönelik tavır aldı. ABD, bir nevi denge politikası oluşturmuş olabilir"