BIST 10.250
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.408,82
HABER /  GÜNCEL

Terlemeye radikal çözüm

Terleme hepimizin derdi. Hele sıcak aylarda büyük işkence. Kurtulmanın birçok yolu var. Bir tanesi kesin çözüyor.

Abone ol İzmir'de bir şirkette yöneticilik yapan Sibel Çanak, aşırı terleme sorunundan kurtulmak için terlemeye yol açan sinirini kestirdi.

Sibel Çanak, sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyen aşırı terleme şikayetinden, göğüs bölgesinde bulunan sempati sinirinin kesilmesiyle kurtulabileceğini öğrendiğini ve hekime başvurduğunu anlattı.

Çanak (29), şu bilgileri verdi:

''Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinde doktorlar bana ameliyatla ilgili geniş bilgi verdi. Zararı olmadığını öğrenince bu sinirleri ameliyatla aldırmaya karar verdim. Terlemek benim için ciddi bir sorun haline gelmişti. İş görüşmelerinde tokalaşmaktan kaçınıyor, iş yerine birkaç kıyafet götürmek zorunda kalıyordum. Operasyondan sonra şikayetim ortadan kalktı. Önceden yalnızca siyah ve beyaz ağırlıklı giyinebiliyorken, şimdi artık renkli kıyafetler giyebileceğim.''

TEK BİR AMELİYATLA

Operasyonu yapan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aydın Şanlı, el terlemesi, koltuk altı terlemesi, yüz terlemesi, yüz kızarması ve ayak terlemesi şikayetlerinin tek bir ameliyatla düzeltilebileceğini söyledi.

Kapalı yöntemle gerçekleştirilen ameliyatlarda, video kamera ile göğüs boşluğuna girilerek terlemeyi ayarlayan sinirin (sempatik ganglion) kesildiğini ifade eden Şanlı, ''Sinire klips takılarak da terleme önlenebilir, ancak kesme yöntemi daha faydalı'' dedi. 

SAKINCASI YOK 

'' Kesme yöntemi (Endoskopik Torakal Sempatektomi) daha iyi. İşlem süresi ortalama 30 dakika. Hasta uyandığında elleri kuru ve sıcaktır. Çok küçük iz bırakır. Daha az ağrı oluşur. İyileşme ve ameliyatın etkilerinin ortadan kalkması kısa sürede gerçekleşir. Sempatik sinirin kaç noktadan kesileceğine terleme bölgelerine göre karar verilir. Ayak terlemeleri için bu uygulama yapılmaz. Sinirin kesilmesinin sağlık açısından hiçbir sakıncası yok."