BIST 10.248
DOLAR 32,28
EURO 34,76
ALTIN 2.397,92
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

ABDden uzaya füze

Dünyaya sığmayan ABD artık silahlarını uzaya taşıyor. Amerika uzaya yeni füzeler yerleştirecek

Abone ol

ABD'nin silah alımlarından sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Kenneth Krieg, ülkesinin uzaya, karadan karaya atılan balistik füzeleri avlayabilecek yetenekte önleyici füze sistemleri konuşlandırmayı planladığını söyledi.

Krieg, Reuters ajansına demecinde, ABD'nin, ilk aşamada, nükleer, kimyasal veya biyolojik başlık taşıyabilecek balistik füzeleri avlayacak bir veya iki önleyici füzeyi uzaya yerleştirebileceğini anlatırken, ''Bu deneme aşamasına girişilmesinden yanayım; sonrasında ne olacağını görürüz'' dedi.

Pentagon'a bağlı ABD Füze Savunma Dairesinin, uzayda bu amaçla bir deney merkezi kurulması çalışmalarına girişmek için bu yıl Ekim ayında başlayacak yeni mali yılda 45 milyon dolarlık ödenek isteyeceği belirtildi.

Füze Savunma Dairesi Başkanı Korgeneral Henry Obering de daha önce yaptığı bir açıklamada, uzaya yerleştirilebilecek bir-iki sistemin, önleyici füze niteliğini taşıyabileceğini ve yer hedeflerine taarruz yeteneğine sahip olmayacağını söylemişti.

ABD, ''füze kalkanı'' adı verilen ve yerde kurulu sistem çerçevesinde, düşman balistik füzelerinin havada vurulmasını hedefleyen bir savunma sistemi oluşturulması için hala her yıl milyarlarca dolarlık harcama yapıyor.

Savunma uzmanları, ABD'nin uzaya füze yerleştirmesi durumunda bunun silahlanma yarışında yeni bir aşama başlatacağını belirttiler. Rusya ve Çin'in, ABD'nin böyle bir girişiminden çok rahatsız olacağını dile getiren uzman John Pike, bu iki ülkenin, karşılık olarak ABD kentlerini hedef alacak şekilde çok daha fazla yeni nükleer başlıklı füze konuşlandıracağını söyledi.