BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,76
ALTIN 2.409,79
HABER /  DÜNYA

ABD'deki seçimler Türkiye'ye yaradı

ABD'de önceki gün yapılan ara seçimlerde ortaya çıkan sonuç sözde soykırım tasarına karşı Türkiye'nin elini güçlendirecek.

Abone ol

ABD'de yapılan ara seçimlerde Ermeni kuruluşlarından ANCA'nın desteklediği adayların yüzde 90'dan fazlası seçimleri kazandı. Ancak Ermeni lobisine yakınlığıyla bilinen ABD Temsilciler Başkanı ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı ise koltuklarını kaybetti. Koltukların yeni sahipleri ise 'soykırım tasarısı'na karşı.

Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), yapılan açıklamada, destek verdikleri 6 senatörden beşinin seçimleri kazandığı ifade edilirken, bu senatörler Senato'daki Demokrat çoğunluk lideri Harry Reid, Mark Kirk, Barbara Boxer, Chuck Schumer ve Barbara Mikulski olarak sıralandı.

ANCA, desteklediği senatörler arasında bir tek Russ Feingold'un seçimleri kaybettiğini bildirdi.

Açıklamada, Temsilciler Meclisi üyeliği için yarışan isimler arasında ANCA'nın desteğini alan, 31 eyaletteki 158 adayın da büyük birçoğunun seçimleri kazandığı belirtildi.

Açıklamaya göre, 158 aday arasında, halen görevde olup yeniden seçilmek için yarışan 152'sinin sadece 6 tanesi seçimlerde başarısız olurken, yeni aday olan 6 ismin ise tamamı seçimleri kazandı.

PELOSİ VE BERMAN KAYBETTİ

Ancak 2 Kasım seçimleri Ermeni lobisine yakınlığıyla bilinen iki önemli ismin görevlerinden ayrılmasına da neden oldu.

Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat Howard Berman, koltuklarını Cumhuriyetçi adaylara bıraktılar.

1 Ocak itibarıyla Pelosi’nin yerine geçecek olan emektar Cumhuriyetçi John Boehner Ermeni meselesi konusunda Türkiye’yi destekliyor. 10 dönemdir milletvekili olan Boehner, aynı zamanda İsrail lobisine de yakın bir isim.

Berman’ın yerine geçecek isim ise halen ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde Cumhuriyetçilerin liderliğini üstlenen Florida Milletvekili Ileana Ros-Lehtinen olacak. Ros-Lehtinen da Boehner gibi Ermeni tasarısına karşı. Genel olarak da Türkiye dostu olarak bilinen bir isim. Ancak en son kabul edilen Türkiye karşıtı Kıbrıs tasarısının da hazırlayıcılarından. Başka bir özelliği, Türkiye’nin İran yaptırımlarına ‘hayır’ oyuna en çok tepki gösteren milletvekillerinden. Bu konuda Berman ile aynı çizgide.