BIST 9.970
DOLAR 32,38
EURO 34,75
ALTIN 2.435,13
HABER /  GÜNCEL

ABD'de son çeyrekte büyüme yüzde 3,2

Amerikan ekonomisinden gelen olumlu sinyallere bir yenisi daha eklendi. 2013'ün son çeyreğinde ekonominin tüketici harcamalarındaki artışa paralel yüzde 3,2 büyüdüğü açıklandı.

Abone ol

ABD'de açıklanan son rakamlar 2013'ün son çeyreğinde yüzde 3,2 büyüme sağlandığını gösteriyor.

Gözlemciler 2014 yılından da umutlu. ABD'de resesyonun sona erdiği 2009 ortasından bu yana en güçlü büyüme rakamlarının 2014'te alınacağı tahmin ediliyor.

Dünyanın en büyük ekonomisinin toparlanma işaretleri iyimser bir hava estiriyor. Amerikan Merkez Bankası FED'in parasal genişleme programını dilim dilim aşağı çekmesi de, bu iyimserliğin bir sonucu.

ABD Merkez Bankası, tahvil satın alma programını dün 10 milyar dolar daha kesintiye uğratarak ayda 65 milyar dolara indirdi.

FED, Aralık ayından bu yana ekonomik faaliyetin hızlandığını ve Amerikalı tüketicinin yükselen harcamalarının genelde büyüme tahminlerine olumlu yansıdığını açıkladı.

Mint Partners yatırım fonunun baş stratejisti Bill Blain, BBC'ye verdiği mülakatta ''Bu rakamlar beklendiği üzere Amerikan ekonomisinin iyileştiğini ve güçlendiğini gösteriyor. Bunun sürdürülebilir bir büyüme olduğunu söyleyebiliriz.'' diye konuştu.

Fakat Bill Blain, büyümenin tüketici harcamalarına dayalı oluşunun üzerinde durup düşünmek gerektiğini söylüyor: ''Çok sayıda orta sınıf Amerikalı krediyle ayakta duruyor. Eğer faiz oranları yükselirse, tüketiciler de büyük zorlukla karşılaşacaktır.''

Amerikan Ticaret Bakanlığı'nın yayınladığı verilerde gayri safi yurtiçi hasılanın 2013 yılında yüzde 1,9 büyüdüğü görülüyor.

Bu rakam 2012 yılında kaydedilen yüzde 2,8'lik büyümenin altında kaldı. Federal vergilerin artırılmasının ve kamu harcamalarında yapılan kesintilerin, 2013'teki büyümeyi kısıtladığı söyleniyor.