BIST 10.248
DOLAR 32,24
EURO 34,67
ALTIN 2.396,03
HABER /  GÜNCEL

ABD'de Kızılderili gruplarının mahkeme zaferi

ABD Yüksek Mahkemesi, Amerikan yerlisi Kızılderili kabilelerinin kamu hizmetlerinin bedelinin devlet tarafından ödenmesi gerektiğine karar verdi.

Abone ol

ABD Yüksek Mahkemesi'nin Kızılderili kabilelerine kamu hizmetlerinin bedelinin ödenmesi kararının milyonlarca dolar tutacağı düşünülüyor.

Kabilelerin kendi işlerini yürütmesine izin veren federal yasalara göre, devletin kabileler tarafından yürütülen hizmetlerin bedelini ödemesi gerekiyor.

Ancak ABD Kongresi, 1994-2001 yılları arasında yeterli miktarda parayı toplamakta başarısız kaldı.

Kabilelere bundan böyle sözleşmeli çalışan firmalara yapıldığı gibi ödeme yapılacak.

Büyük zafer

Yüksek Mahkeme Pazartesi günü, Navajo Kızılderilileri ve diğer kabilelere 1994-2001 yılları arasında eğitim, çevre koruma ve emniyet gibi hizmetlere karşılık olarak tam ödeme yapılması gerektiğine karar verdi.

Kararda, Kongre'nin fon darlığından dolayı bu tarz ödemelere bir üst limit koymasının 'kabilelerin suçu' olmadığı belirtildi.

Mahkeme kararı, "Devlet, kabilelerin hizmet maliyetlerini karşılamalıydı" diyor.

Raporlara göre, masrafların yüzde 77 ila 92'sinin federal bütçeden karşılanması gerekirken, kabileler milyonlarca doları kendi bütçelerinden ödemek zorunda kaldı.

BBC'den Paul Adams, son mahkeme kararının Amerikan yerlisi gruplar için büyük bir zafer olduğunu belirtiyor.

Muhabirimiz, kararın devletin sözlerine sadık kalmasını zorunlu kıldığından tarafların her biri üzerinde etkili olacağını söyledi.

Mahkeme, verilen bir hizmetin bedelinin, elde yeterli kaynak olmadığı gerekçesiyle ödenmemesinin yanlış bir uygulama olduğunu açıkladı.