BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,68
ALTIN 2.394,64
HABER /  GÜNCEL

Fitch’den Hindistan’a kötü haber

Kredi değerlendirme kuruluşu Fitch, Hindistan’ın not görümünü negatife çevirdi.

Abone ol

Kredi değerlendirme kuruluşu Fitch, Hindistan’ın not görümünü negatife çevirdi.

Kuruluş, not görümünde yapılan değişikliğe neden olarak ülkenin büyümesinde yükselen riskleri gösterdi.

Fitch, Hindistan’da reformların hızlandırılmaması durumunda ülkenin orta ve uzun vadede büyüme potansiyelinin kademeli olarak bozulacağı uyarısında bulundu.

Kuruluş ayrıca, Hindistan hükümetinin borçlarını azaltma konusunda çok az yol katettiğini ekledi.

Fitch’in kararından birkaç gün önce de başka bir kredi değerlendirme kuruluşu olan Standard & Poor's, Hindistan’ın yatırım güvenliği derecesini düşürebileceği uyarısında bulunmuştu.

Fitch Pazartesi akşam yaptığı açıklamada "Hindistan, yatırım ortamında yolsuzluk ve yetersiz ekonomik reformlar gibi sorunlardan kaynaklanan yapısal zorluklarla karşı karşıya” dedi.

Çifte darbe

Hindistan’ın ekonomisi şu aralar zorlu bir dönemden geçmekte.

Ülke bu senenin ilk çeyreğinde son dokuz yılın en yavaş büyüme hızı olan %5,3 oranında büyüdü. Küresel değişkenlik ortamında ülkenin büyüme hızının daha da yavaşlama endişeleri bulunmakta.

Dahası, ülkedeki tüketici fiyatlarının yüksek seviyelerde kalması, merkez bankasının tüketimi arttırmak için önlemler sunmasını da engelliyor.

Pazartesi günü toplanan Hindistan Merkez Bankası, kredi faiz oranının düşürülmesi isteklerine boyun eğmeyip seviyeyi aynı tuttu.

Banka yaptığı açıklamada bu karara neden olarak yüksek enflasyonu gösterdi.

Gözlemciler, bu durum karşısında Hindistan’ın büyümeyi sürdürebilmesi için siyasetçilerin reformlar yapması gerektiğini belirtiyor.

Fitch’in Asya Pasifik Ülke Kredi Notu grubu müdürü Art Woo, Hindistan’ın inişli-çıkışlı ekonomik ve finansal atmosferinden başarıyla çıkabilmesi için etkili hükümet politikalarının büyük mesuliyet taşıdığını söyledi. Woo bunun ayrıca Hint ekonomisinin uzun süreli büyüme potansiyeline güven arttıracağını ekledi.