BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,67
ALTIN 2.398,56
HABER /  GÜNCEL

BRIC ülkeleri IMF’ye kaynak aktarımını artıracak

BRIC ekonomileri Uluslararası Para Fonu’na (IMF) yaptıkları kaynak aktarımları artıracaklarını duyurdu.

Abone ol

BRIC ekonomileri Uluslararası Para Fonu’na (IMF) yaptıkları kaynak aktarımları artıracaklarını duyurdu.

BRIC, dünyanın en hızlı yükselen ekonomileri olarak görülen Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'i ifade etmek için kullanılıyor.

Açıklama IMF’nin gelecek krizleri önlemek adına finansmanını artırma arayışlarının üzerine geldi.

BRIC ülkeleri IMF içerisinde daha fazla söz sahibi olma taleplerini de dillendirdi.

Meksika’da devam eden G20 zirvesinde yapılan açıklamada “Bu yeni katkılar, 2010’da kararlaştırılan oy ağırlıklarının ve kota paylarının kapsamlı bir biçimde artırılmasını da içeren reformların kararlaştırılan zamanlama içerisinde uygulanacağı düşüncesiyle sağlanacak” ifadelerine yer verildi.

Ülkeler, katkılarının ancak mevcut kaynakların “büyük oranda elden çıkarılmasının” ardından kullanılabileceğini de ekledi.

‘Endişe verici’

Bir süredir, Yunanistan gibi Euro bölgesinde yaşanan ulusal borç krizinden etkilenen ülkelere borç vermesi konusunda IMF’ye çağrılar yapılıyor.

Borç krizi bölgenin kötüleşmeye ve İspanya ve İtalya gibi daha büyük ekonomilerine yayılmaya devam ettiği takdirde, fonun yeniden devreye girmesi gerekeceğine dair endişeler mevcut.

Böyle bir ihtimale hazırlanmak ve ihtiyaç duyulduğunda yardım edebilmek amacıyla, IMF rezervlerini artırmanın yollarını arıyordu.

Dünyanın ikinci büyük ve BRIC ülkelerinin en büyük ekonomisine sahip olan Çin, 43 milyar dolarlık bir yardımda bulunacağını açıkladı.

Diğer iki BRIC üyesi Hindistan ve Rusya ise finansman katkılarında 10’ar milyar dolarlık artışlar yapacaklarını ifade etti.

Hindistan Başbakanı Manmohan Singh “Mevcut güvenlik duvarının salgınla baş etmek için yeterli olmayacağından endişeliyiz” dedi.

Singh, gelişmekte olan ekonomilerde bocalayan küresel iyileşmenin ve yavaşlayan büyümenin işleri daha da karmaşık hale getirdiğini de söyledi.

Hindistan Başbakanı “Küresel ekonomik durum ciddi anlamda endişe verici” diye ekledi.