BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,75
ALTIN 2.396,66
HABER /  GÜNCEL

ABD yuan raporunu erteledi

ABD Hazine Bakanlığı, Çin'in para birimi yuanı maniple edip etmediğine ilişkin raporu açıklamayı yıl sonuna kadar erteledi.

Abone ol

ABD Hazine Bakanlığı, Çin'in haksız ticari avantaj sağlamak için para birimi yuanı manipüle edip etmediğine ilişkin raporu açıklamayı bu yıl sonlarına kadar erteledi.

Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, 'Erteleme, birçok uluslararası toplantıyı takiben ortaya çıkacak gelişmeyi değerlendirme şansı verecek' denildi.

Bakanlığın kararı ABD Senatosunun Çin'i para birimini değerlendirmeye zorlamaya yönelik kararını takip ediyor.

Hafta içinde ABD Senatosu, para birimi yenin değerini dolar karşısında suni olarak düşük tuttuğunu savunduğu Çin'i ticari olarak cezalandırmayı hedefleyen tartışmalı yasa tasarısını kabul etmişti.

Senato'da kabul edilen yasa tasarısı Temsilciler Meclisi'nde de oylanacak.

Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi liderlerin, birçok ticari kuruluşun Çin'e karşı tekyanlı bir icraatın ticaret savaşı çıkarabileceği yönündeki görüşünü paylaşması yüzünden yasa tasarısının kabul edilmeyebileceği belirtiliyor.

Çin yönetimi küresel piyasalarda ihracatını artırmak için yenin değerini düşük tutmakla suçlanıyor.

Çin yönetimi ise para biriminde kademeli reform uyguladığını ve yuanın 2005 yılından bu yana ABD doları karşısında yüzde 30 değer kazandığını belirtiyor.

Çin yönetimi Senato'dan geçen yasa tasarısının 'küresel ekonomideki toparlanma için tehdit olduğunu ve bu tasarının yasalaşması halinde ticari ilişkilerin ciddi zarar göreceğini' açıklamıştı.

Çinli liderler yuanın değerinin hızla yükselmesi sonucu istihdam kayıplarının ve akaryakıt fiyatlarının artarak ayaklanmalara yol açacağından endişe ediyorlar.

Pekin yönetimini yuanı gerçek değerinin yüzde 40 altında tutmakla suçlayan ABD'li imalatçılar, yuanın değerinin düşük olmasının Çin malları için haksız fiyat avantajı yarattığını, rekabete ve ABD'de istihdama zarar verdiğini belirtiyorlar.

Bu arada Çin Başbakanı Ven Ciabao, güneydeki Guangzhou kentini ziyareti sırasında, 'ihracatçıları korumak için yuanın istikrarlı kalmaya devam edeceğini' söyledi.

Çin medyasına göre, Ven, ülkesinin ithalatı artırmak ve dış ticaretin gelişmesini hızlandırmak için aktif olarak çaba göstereceğini belirterek, 'Uluslararası finansal krizler sona ermedi' dedi.

ABD Hazine Bakanlığının daha öncreki raporlarında, Çin'in para birimi yuanı manipüle etmediği, ancak yuanın değerinin daha hızlı yükselmesine izin vermesi gerektiği belirtilmişti.

ABD ve Çin, bu ay ve gelecek ay bazı toplantılarda biraraya gelecek.