BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.380,81
HABER /  GÜNCEL

ABD vatandaşları Kahire'de büyükelçiliğe sığındı

Mısır'da dış ülkelerden fon alan sivil toplum kuruluşlarına yapılan operasyonlar üzerine bu kuruluşlarda çaılşan bazı ABD'liler elçiliğe sığındı.

Abone ol

STÖ'lerin gerekli izinlere sahip olmadıkları iddia ediliyor

Mısır'da dış kaynaklarla finanse edilen sivil toplum kuruluşlarına yapılan baskıların ardından bir grup Amerikan vatandaşı Kahire'deki ABD elçiliğine sığındı.

Mısır'da iktidarı elinde bulunduran askeri konsey, dış ülkelerden fon alan grupları, konseye karşı sokak gösterileri örgütlemekle suçluyor.

Altısı Amerikalı en az 10 yabancıya, soruşturma sürdüğü müddetçe yurt dışına çıkış yasağı konduğu belirtiliyor.

Bu kişiler arasında ABD Ulaştırma Bakanı Ray LaHood'un oğlu da bulunuyor.

Ancak LaHood'un oğlunun elçiliğe sığınan ABD'liler arasında olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Amerika Birleşik Devletleri, bir grup vatandaşının Kahire'deki elçiliğe sığındıklarını ve ülkeden ayrılmak için izin beklediklerini doğruladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, bu kişilerin Mısır'daki yasal süreçten kaçmaya çalıştıklarına dair bir düşünce olmadığını söyledi.

Nuland, Amerikan vatandaşlarının güvenliklerinin tehlikede olmadığını belirtip ve bu kişilerin, elçiliğe misafir olarak davet edildiklerini de ifade etti.

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney ise ABD'nin sivil toplum kuruluşlarına yapılan operasyonlar konusunda duyduğu hayal kırıklığını Mısırlı yetkililere daha önceden bildirdiklerini belirtti.

Mısır'da Aralık ayında operasyonlara hedef olan sivil toplum kuruluşlarının, faaliyet yürütmek için gerekli izinlere sahip olmaması nedeniyle soruşturma altında oldukları belirtiliyor.