BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Japonya'da sanayi üretimi artış gösterdi

Japonya'da sanayi üretimi, euro bölgesi krizi ve ABD'deki düşük büyüme oranlarına rağmen önceki aya göre yüzde dört artış sergiledi.

Abone ol

Tayland'daki sel felaketinin etkilerinin atlatılmaya başlamasıyla birlikte Japonya’daki sanayi üretimi beklenenin üzerinde artış gösterdi.

Japonya Sanayi, Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı üretimin önceki aya göre yüzde dört arttığını açıkladı.

Japonya’da sanayi üretimi Kasım ayında yüzde 2,7 oranında daralmıştı.

Üretim artışının otomobil ve elektronik imalatındaki artışla beslendiği belirtiliyor.

Tayland'daki sel felaketi talep ve tedarik zincirinin zarar görmesine yol açmış ve bazı fabrikalarda üretimin durmasına sebep olmuştu.

Finansal danışmanlık şirketi Mizuho'dan Norio Miyagawa, "Tayland'daki sel felaketinin ardından tedarik zincirinin toparlanması ile birlikte otomobil üreticileri ve elektronik malzeme imalatçıları üretimlerini artırdılar" diyor.

Uzmanlar, sanayi üretiminin geçen yıla göre yüzde 4,1 oranında düştüğü Japonya'nın, önceki yıl seviyesine ulaşması için henüz zamana ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Üretimin artmasına rağmen, Japonya sanayisi önündeki sorunlar da euro bölgesi krizi ile derinleşen küresel ekonomik kriz nedeniyle devam ediyor.

Euro bölgesindeki kriz ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki düşük büyüme rakamları, Japonya'nın ihracatına ciddi bir darbe vuruyor.

Geçen yıl son baharda Tayland'da yaşanan 70 yılın en şiddetli selleri, bu ülkedeki bir dizi Japon fabrikasını kapanmak zorunda bırakmış, sanayi üretimi önemli oranda gerilemişti.