BIST 10.176
DOLAR 32,28
EURO 34,94
ALTIN 2.440,60
HABER /  DÜNYA

Utancı bu imzalar durduracak

Fransa Senatosu tarafından kabul edilen sözde Ermeni soykırımı iddialarının inkarını suç sayan yasa yargı yolunda

Abone ol

Fransa'da hem Ulusal Meclis hem de Senato'da kabul edilen "soykırımı inkar" yasasının iptal başvurusu yapıldı. Fransa Anayasa Konseyi'ne bugün yapılan başvuruda 72 senatörün imzası var.

Fransız Senatör Jacques Mezard, onay için Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin imzasına gönderilen tasarının iptali için yeterli imzayı toplamak için bir çalışma başlatmıştı.

Anayasa Konseyi'ne başvuru için 60 üyenin imzası gerekiyordu. Bugün yeterli sayıda imzanın bulunmasının ardından iptal başvurusu da yapıldı. DHA, başvuruya 72 senatörün imza attığını bildirdi.

Anadolu Ajansı da, başvuruda tasarının Fransa anayasasının 33'üncü maddesine ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle iptalinin istendiğini söyledi.

Yasa, "Fransa'nın kanunla tanıdığı bütün soykırımların inkârının suç sayılmasını" öngörüyor. Fransa, meclis kararıyla sadece Yahudi Soykırımı'nı ve 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıyor. Teklif yasalaşırsa, Fransız mahkemeleri, suçlanan kişilere bir yıl hapis ile 45 bin euroya kadar ceza isteyebilecek.

ANAYASA KONSEYİ BİR AY İÇİNDE KARAR VERECEK

Yapılan iptal başvurusunun ardından tasarıyı ele alacak olan Anayasa Konseyi'nin bir ay içinde karar vermesi gerekiyor.

Senato'nun Anayasa Komisyonu, tartışmalı yasa tasarısına, "Fransız anayasasına ifade ve düşünce özgürlüğüne, araştırma özgürlüğüne aykırı" olduğu gerekçesiyle karşı çıkmıştı. Ancak tasarı buna karşın Senato'dan geçmişti.