BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

ABD o ziyaretin acısını böyle çıkaracak!

İran'a yönelik ticari yaptırımların yumuşatılacağı yönündeki iddialar gözleri İran'la ilişkiye giren ülkelere çevirdi. Hedef ise Türkiye.

Abone ol

İRAN'ın nükleer programıyla ilgili olarak varılan 6 aylık anlaşma sonrası, bu ülkeye uygulanan ekonomik yaptırımların gevşemesi ve birçok ülkenin yatırım yapmak üzere Tahran ile ilişkiye geçmesine neden oldu.

Bu ülkelerin başında da Türkiye geliyor. Ancak bu ilişkilerden ABD memnun değil. ABD İran'la ilişkiye giren şirketlere ceza yağdırmaya hazırlanıyor.

Independent gazetesinin dünya sayfalarındaki haberlerden birinde ABD'nin takınacağı tavırla ilgili bilgiler yer alıyor.

"İran koşturmacası başladı, Amerika'nın sözüne rağmen" başlığı taşıyan haberdeki iddiaya göre, "İran yaptırımları ile ilgili Amerikan hukuki girişimi hükümete karşı değil Türk şirketlerine karşı olacak."

EN ÜST DÜZEY ZİYARET TÜRKİYE'DEN

Haberde, bu süreçte İran'a en üst seviyeli ziyaretin ise Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldığı belirtiliyor haberde.

Türkiye-İran ticaret hacminin 22 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkarılmasının öngörüldüğü belirtilen haberde, Türkiye'nin Halkbank arcılığıyla İran'la altın karşılığı petrol ve doğalgaz alışverişi yapmasının ABD'nin tepkisini çektiği hatırlatılıyor.

17 Aralık'taki yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarına da gönderme yapan Independent muhabiri, "İran yaptırımları ile ilgili Amerikan hukuki girişimi hükümete karşı değil Türk şirketlerine karşı olacak gibi gözüküyor" deniliyor.

Haberde, Fransız işadamlarının İran'a yaptığı büyük çıkarma aktarılırken, Amerikan şirketlerinin Washington'ın cezalandırma tehdidinden şikayet ettiği belirtiliyor.

Financial Times gazetesindeki bir haberde ise, dünyanın doğalgaz kaynaklarının önemli bir kısmına sahip olan İran'ın bazı bölgelerinde son 60 yılın en soğuk kışı nedeniyle ısınma sorunu olduğu belirtiliyor.

Ekonomik yaptırımlar nedeniyle Güney Pars gaz sahasından yeterince verim alınamadığı da haberde vurgulanıyor.