BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

ABD: Konsolosluk saldırısına dair 'istihbarat gelmedi'

Bingazi'de ABD elçisinin ölümüyle sonuçlanan olayların ardından bugün ifade vermeye hazırlanan dışişleri bakanlığı yetkilileri, bir saldırı olacağı konusunda, harekete geçmelerine yetecek istihbarat almadıklarını belirtti.

Abone ol

Amerikalı yetkililer büyükelçinin ölümüyle sonuçlanan Libya’daki konsolosluk saldırısı öncesinde "harekete geçmeye yeterli olacak istihbarata" sahip olmadıklarını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili "Planlı ya da olası bir baskın ya da saldırı ihtimaline işaret eden, üzerine harekete geçilebilecek bir istihbarat yoktu." dedi.

Açıklamada Bingazi'de 11 Eylül günü ABD konsolosluğuna gerçekleştirilen saldırıların yakın geçmişte benzeri yaşanmamış bir olay olduğu da belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri saldırı ve sonrasında aldıkları kararlar konusunda ifade vermek üzere bugün Kongre karşısına çıkacak.

ABD başkanlık seçimleri arifesinde, Büyükelçi Christopher Stevens'ın öldürülmesiyle sonuçlanan olaylar siyasi açıdan hassas bir konu.

Planlı olabilir

Obama’nın Birleşmiş Milletler Elçisi Susan Rice, ilk açıklamasında olayın İslam karşıtı filme duyulan öfke üzerine yaşanan ayaklanmalar sırasında “plansız” düzenlenen bir saldırı olduğunu söylemişti.

Ancak dünkü açıklama sırasında Dışişleri Bakanlığı'ndan ismi belirtilmeyen yetkililer, olayla ilgili bu sonuca varmadıklarını belirtti.

Yetkililerden biri “Bizim vardığımız sonuç bu değil” şeklinde konuştu.

Bakanlık yetkililerine göre saldırı, makinalı tüfekler ve yaklaşık iki kilometrelik alanda etkili roket güdümlü bombalarla silahlı pek çok grubun dâhil olduğu planlı bir baskındı.

BBC Washington muhabiri Kim Ghattas, oturum öncesi yapılan detaylı açıklamanın olası eleştirilere hazırlık cevabı olduğunu söylüyor.

Bugün iki Dışişleri Bakanlığı yetkilisiyle beraber, kısa süre öncesine kadar Libya’da görevli iki güvenlik görevlisinin de ifade vermesi bekleniyor.

Her ikisi de ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ek güvenlik taleplerini reddettiğini söylüyor.

Kongre'de gerçekleşecek oturum, Bingazi’de saldırıyla sonuçlanan güvenlik zaafı hakkındaki soruşturmanın bir parçası.

Dışişleri Bakanlığı kendi iç soruşturmasını yürütüyor.