BIST 9.125
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,57
HABER /  GÜNCEL

ABD fırkateyni Hürmüz Boğazı'ndan geçti

Pentagon, USS Abraham Lincoln isimli savaş gemisinin Hürmüz Boğazı'ndan Basra Körfezi'ne giriş yaptığını açıkladı. Fırakeyn'e İngiliz ve Fransız donanmasından gemiler eşlik etti.

Abone ol

Amerikan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada donanmaya ait bir uçak gemisinin Hürmüz Boğazı'ndan geçerek Basra Körfezi'ne girdiği bildirildi.

Açıklamada, geçiş süresince herhangi bir güçlükle karşılaşılmadığı belirtildi.

Tahran'ın ABD’yi Körfeze savaş gemisi yollamak konusunda uyarması İran'la ABD arasında gerilim yaratmış, İran gerekirse Hürmüz Boğazı'nı kapatacağını açıklamıştı.

USS Abraham Lincoln isimli savaş gemisine Hürmüz Boğazı’nı geçerken İngiliz ve Fransız donanmasından iki savaş gemisi eşlik etti.

İngiliz Savunma Bakanlığı'ndan yapılan konuyla ilgili açıklamada USS Abraham Lincoln'e boğaz geçişinde eşlik etmelerinin "boğazdan geçiş hakkının korunması konusunda uluslararası sorumlulukla" ilgili olduğu belirtildi.

İran, nükleer programı sebebiyle gündeme gelen yaptırımlara misilleme olarak Hürmüz Boğazı'nı kapama tehdidinde bulunmuştu.

Basra Körfezi'nden petrol taşımacılığı için kilit önemdeki Hürmüz Boğazı dünya petrolünün yüzde 20'sinin aktarıldığı önemli bir geçiş noktası.

Hürmüz Boğazı'ndan ayrıca İran'ın petrol ihracatının büyük kısmı da gerçekleşiyor.

Bu arada, Avrupa Birliği'nin bir süredir tartışmakta olduğu İran'a karşı uygulanacak petrol ambargosu üzerinde anlaşıldığı belirtiliyor.