BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,09
ALTIN 2.472,06
HABER /  GÜNCEL

'ABD, çocuklara ömür boyu hapsi kaldırmalı'

Uluslararası Af Örgütü yeni raporunda ABD'nin, Somali'nin yanında BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne taraf olmayan iki ülkeden biri olduğuna dikkat çekiyor.

Abone ol

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) ABD'yi 18 yaşından küçükleri şartlı tahliye olmaksızın ömür boyu hapis cezasına çarptırmaya son vermeye çağırdı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde 2500'ü aşkın yetişkin, çocukluklarında işledikleri suçlardan dolayı ömür boyu hapis cezası çekiyor, mevcut yasalara göre hiçbir şekilde serbest bırakılmaları olasılığı da bulunmuyor.

Af Örgütü yeni raporunda, bu uygulamanın çocuk adalet sisteminin temel kurallarıyla bağdaşmadığını savundu.

Af Örgütü'ne göre bu tür cezalar verilirken, suç işleyen çocuk ya da gencin fiziksel ya da manevi tacize maruz kalıp kalmadığı ya da suçun işlendiği sırada akli dengesinin ne durumda olduğu gibi faktörler gözönünde bulundurulmuyor.

Birleşmiş Milletler'in 18 yaş altındakilere şartlı tahliye olmaksızın ömür boyu hapis cezası verilmesini yasaklayan sözleşmesine imza koymayan iki ülke bulunuyor: ABD ve Somali.

Uluslararası Af Örgütü, ABD'de bu tür cezalarla karşı karşıya bulunan çocuk suçlulardan kimilerinin 11 yaşından büyük olmadığına dikkat çekiyor.

Örgüt yetkilisi Natacha Mension, "ABD'de 18 yaşından küçükler oy kullanamıyor, alkol ya da piyango bileti satın alamıyor, ayrıca tıbbi tedavi konusunda çoğunun rızası beklenmiyor. Ama eylemlerinden dolayı cezaevinde ölüm cezasına çarptırılabiliyorlar. Bunun değişmesi gerek." diye konuştu.

Mension, çağrılarının "çocuk ya da gençlerin işledikleri suçun mazur görülmesini istemek anlamına gelmediğini, ancak bu tür cezaların rehabilitasyon olasılığını gözardı ettiği gerçeğini ortaya koyduğunu" anlattı.

ABD'deki eyaletlerin yarıdan fazlası, cinayet gibi kimi ciddi suçlar için şartlı tahliye olmaksızın ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını uyguluyor.

Amerikan Temyiz Mahkemesi halihazırda çocuk ve gençlere verilen cezaları yeniden değerlendirmeye almış durumda.

Mahkeme geçen Mayıs ayında 18 yaşından küçüklerin cinayet suçunun olmadığı durumlarda şartlı tahliye olmaksızın ömür boyu hapse çarptırılmalarını yasaklamıştı.

Mahkeme bu ay başında da, cinayet söz konusu olduğunda, bu yasağı gözönünde bulundurmayı kabul etti; ancak gelecek yıla kadar bir karar çıkması beklenmiyor.

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi, yirmi yıldır yürürlükte bulunuyor.

Sözleşmenin 37. maddesi "18 yaşından küçük olanlara, işledikleri suçlar nedeniyle idam cezası verilemeyeceği gibi, salıverilme koşulu bulunmayan ömür boyu hapis cezası da verilmeyecektir." ifadesini içeriyor.