BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Van'daki dram akıllardan çıkmıyor

Bakırköy Belediyesi tarafından Bakırköy'e getirilen 5 ailenin çocukları eğitime başladı ama akılları Van'da kaldı...

Abone ol

Bakırköy Belediyesi'nin Van ve Erciş'te yaşanan deprem felaketinin ardından Bakırköy'e getirdiği 5 ailenin çocukları yeni okullarına başlarken akıllara Van'da 5 Aralık'ta eğitime başlayacak çocukları getirdi.

Van'a depremin ardından 10 tırdan fazla yardım malzemesi gönderdiklerini ve yardımları kendi ekipleriyle dağıttıkları için bir sorun yaşamadıkları ama Van'da hala çok büyük bir organizasyon bozukluğu yaşandığını belirten Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen," Van Merkez ve Erciş'i vuran deprem felaketinin ardından Sosyal Demokrat Belediyeler Birliği üyesi 12 belediye başkanı Van'a gittik ve yaşanan organizasyon bozukluğu nedeniyle yardımlarımızı kendi ekiplerimizle yaptık. Bizim belediyemizden gönderdiğimiz 10 tırdan fazla yardımı da bu şekilde yaptık. Hala Van ve Erciş'te ciddi organizasyon bozukluğu yaşandığını orada bulunan arkadaşlarımızdan ve Van'dan İstanbul'a gelenlerden öğreniyoruz. Van'da 5 Aralık'ta okulların açılacağı söyleniyor. Açıkçası benim bu şartlarda eğitime nasıl devam edileceğiyle ilgili şüphelerim var. Hiçbir okula girilemezken çadırlarda bu soğuk kış şartlarında nasıl eğitim verilecek. Maalesef aradan geçen 1 aylık fazla süre içerisinde daha fazla önlem alınabilirdi."dedi.

Van ve Erciş'ten şimdiye kadar 5 aileden toplam 35 kişi getirdiklerini belirten Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen," 3 kardeş bir grubu Osmaniye Mahallemizde bulunan 9 oda,mutfak,3 banyo ve 1 büyük salondan oluşan bir prefabrik eve naklettik, 1 ailemizi ambulans uçakla getirdik ve çocukların tedavisine hastanede başlandı, bu ailemiz geçici olarak 5 yıldızlı bir otelde kalıyor, bir ailemizi de eve yerleştirdik. Bu ailelerimize barınma imkanının yanı sıra 3 öğün yemek de veriyoruz. Sıcak-soğuk su imkanı da var evlerinde. Ayrıca bütün ailelerimizin sağlık kontrollerini yaptırdık. Depremin yaralarını sarmaları için sürekli psikologlarımız yanlarında. Hala çocuklar ve kadınlar merdiven çıkamayacaklarını söylüyorlar. Aile büyüklerine iş de bulacağız. Çocuklar da yeni okullarına başladı ve arkadaşlarıyla kaynaştılar bile. Ama hiç aklımdan çıkmayan şey ya Van'dakiler ne olacak? "şeklinde konuştu.

Başkan Ünal Erzen şimdiye kadar sadece kendi tabirleriyle Van Denizi(Van Gölü)'nden başka deniz görmeyen çocukları Fethiye'de yaz kampına göndereceklerini de ifade etti.

AİLELER: BAKIRKÖY'DE BULUNDUĞUMUZ İÇİN MUTLUYUZ AMA AKLIMIZ VAN'DA

Yahya İnan (7 çocuğu ve karısıyla geldi):

Bakırköy Belediyesi'nden buraya gelmeyi talep ettik. Onlar da sağ olsunlar kucak açtılar bize. Koçköprü Köyü'nde oturuyorduk. Ben köyün muhtarıyım. 100 haneli köy. 50 hanelik de mezrası var. Can kaybı yok köyümüzde ama yıkım çok. Önce gelmek istemedik ama evler kullanılmaz durumda ve deprem hala sürüyor. Çadır soğuk. Çocuklar var. Gelmek zorunda kaldık. Bir sürü akrabamız öldü. 15-20 dönüm elma bahçemiz var. Onun dışında pek bir gelirimiz yok. Ben muhtarım. Aylık 340 lira maaşım var. Van'ın yeniden yapılması zaman alacak. Bir an önce yeni konutların yapılması gerekiyor. Devletimizden, memleketimize geri dönüşümüzün koşullarının yaratılmasını istiyoruz. Sağolsun tüm Türkiye bize kucak açtı. 2000 kilometre uzaklıktaki Van, sanki Trakya'da bir şehirmiş gibi, yakınındaymış gibi yardım ettiler. Bakırköy Belediyesi'ne, Bakırköylülere çok teşekkür ediyorum. Bizi çok iyi ağırlıyorlar, hiçbir sıkıntımız yok. Köylülerim benden yardım bekliyor. Gidip geleceğim. Toplanan yardımları götüreceğim onlara.

İbrahim İnan (7 çocuğu ve karısıyla geldi):

Bir çadırda 9 kişi kalıyorduk hem kiler, hem yatak. Banyo yok, lavabo yok. Soba yok. Ben Erciş'te köy minibüsünü kullanıyordum, bazen inşaatlarda çalışıyordum. Aylık 500-600 Lira gelirimiz vardı. Çocuklardan altısı okuyor. Yüzlerce arkadaşımızı, yakınımızı kaybettik. Sağolsun Bakırköy Belediyesi bize elini uzattı. Erciş'te de iş yoktu. Her şey yıkılan evimizin altında kaldı. Geri dönmek istemiyoruz. Zaten orda da bir şeyimiz kalmadı. Burada yeniden başlayacağız. Geride bıraktığımız arkadaşlarımız, akrabalarımızın da eve ve işe ihtiyacı var. İnsanların iyi bir hayata geçmesi için yardım istiyoruz devletten. Biz Bakırköy'de mutluyuz ama aklımız Van'da kaldı.Tüm Türkiye'den bize yardım geldi. İnsanlar, evlerindeki bulgurunu bile bize gönderdi. Devletimiz de yaraları bir an önce sarmalı. Şu anda Erciş'te esnaf çok mağdur oldu. Çekleri, senetleri elinde kaldı. Herkes yardım bekliyor.