BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,56
ALTIN 2.377,02
HABER /  GÜNCEL

AB ve NATo ile birlikte hareket etmeliyiz

Türkiye-AB 52. Ortaklık Konseyi müzakereleri kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, ...

Abone ol

Türkiye-AB 52. Ortaklık Konseyi müzakereleri kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, IŞİD’e karşı Türkiye, AB ve NATO’nun birlikte çalışması gerektiğini belirtti.
Lüksemburg’da gerçekleşen müzakereler sonrası açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, Türkiye ile AB arasındaki ilişkileri ayrıntılı şekilde değerlendirdiklerini belirtti. Çavuşoğlu açıklamasında, “Avrupa Birliği uyum sürecinde Türkiye’nin ekonomik ve politik gelişmelerini değerlendirdik. Reform sürecindeki gelişmeleri yeniden ele aldık. Ayrıca AB ile Türkiye arasındaki göçmenlik, vize ve ticari anlaşmalarla ilgili ortak çalışmaları masaya yatırdık. AB ile dış politika ve uluslararası güvenlik konularında temaslarda bulunduk. Bu temaslar sadece Türkiye açısından değil, Avrupa Birliği ve ötesi açısından da faydalı olacaktır” dedi.
AB ile yapılan görüşmeler kapsamında ilişkilerin hızlandığına vurgu yapan Çavuşoğlu, “AB ile yaptığımız son görüşmeden beri Türkiye ve AB arasındaki ilişkiler yeni bir hız kazandı. Aradan geçen 2 buçuk yılın ardından Kasım 2013’te yeni bir fasıla başladık. Aralık 2013’te AB ile vize serbestliği konusu gündeme gelmişti ve konuyla ilgili anlaşma imzalanmıştı. Bu anlaşma AB ile Türkiye arasında temasları adına bir mihenk taşı olma özelliği taşıyor. TBMM geçtiğimiz Perşembe imzalanan anlaşma ile ilgili görüşmelere başladı. Vize serbestliği konusunda AB’den beklentimiz, konuya objektif ve adil şekilde yaklaşmaları. Başbakan Erdoğan 2014’ü AB yılı ilan etmişti. Başbakan Erdoğan’ın 24 Ocak’ta Brüksel’e gerçekleştirdiği ziyaret, reformların devamlığını irdelemek açısından önemli bir ziyaretti. AB standartlarına uyum sürecine bağlılığımız devam etmekte. Politik ve ekonomik konularda yüksek standartları hedeflemeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz yıllarda bu konuları içerisine dahil eden bir çok konuda gerekli reformlar yapıldı. Türkiye bu görüşmelerde üzerine düşeni yapacak. Biz AB’den de bu konuda aynısını bekliyoruz” dedi.
Kapatılan 17 faslın tekrar açılması gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Müzakere sürecini hızlandırmak için karşılıklı doğru konulara değinmek gereklidir. 52. Ortaklık Konseyi toplantısında görüşme sürecinin gerekliliğinin altını çizdik. Politik zeminde kapatılan 17 fasıl herhangi bir erteleme olmadan açılmalı. Herhangi bir politik engelle karşılaşmadan görüşmeleri tamamlamalıyız. Görüşmemizde aynı zamanda gümrük birliği ilgili konuları değerlendirdik. Bu bağlamda derinlemesine ve kapsamlı bir AB ile serbest ticaret anlaşmasını neticelendirmeliyiz. Ortadoğu ve Doğu Avrupa’daki yaşanan olaylar şunu kanıtladı ki Türkiye ve AB yaşanan olaylar karşısında ortak bir vizyona sahip olmalı. AB üyeliği bizim için stratejik bir seçimdir. İnanıyoruz ki AB de kısa süreli politik çıkarlar yerine olaya bizim gibi stratejik bir perspektiften bakmalı” dedi.
Çavuşoğlu IŞİD sorunuyla ilgili yaptığı açıklamadaysa, “Son 4 yılda Irak ve Suriye’deki tehlikeli durumlarla ilgili bir birçok politik senaryoyu masaya koyduk. IŞİD’in yaptığı şeyleri kabul edemeyiz. Bu durum gerçekten endişe verici. Bu sadece Türkiye’nin endişe duyduğu bir durum değil. Bizim gerçek endişemiz Irak’ın ve Suriye’nin geleceği. NATO ve AB ile bu konuyla ilgili ortak çalışmaya ihtiyacımız var” dedi.
AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise açıklamasında, iki tarafın fikir alışverişinde bulunduğunu belirtti. Füle, geçen hafta Ankara’ya düzenlediği ziyarette müzakereler hakkında görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirtti. Bugün gerçekleştirdikleri görüşmede insan hakları ve özgürlük konularını ele aldıklarını kaydeden Füle, “Reform paketlerindeki olumlu ilerleme devam ediyor” dedi. İnternetin yasağı ve ifade özgürlüğü hakkında da konuşan Füle bu konudaki endişelerini toplantı sırasında dile getirdiğini kaydetti.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos da toplantıda Türkiye ile ilişkilerini güçlendirdiklerini belirtti. Venizelos öncelikle Türkiye ile AB arasında devam eden Dış Politika diyaloğu üzerinde durduklarını ifade etti. Dış Politikada diyaloğun her iki taraf için de faydalı olacağını kaydeden Venizelos aynı zamanda ortak konular olan Suriye, Irak ve Ukrayna meseleleri üzerinde durduklarını kaydetti. Türkiye’nin verdiği taahhütler konusunda memnuniyetlerini dile getiren Venizelos iki ülke arasında yaşanan göç meselesinin de toplantı kapsamında ele alındığını ifade etti.
(İHA)