BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

AB Suriye'ye yaptırım kararı aldı

Avrupa Birliği rejim karşıtı protesto gösterilerini güç kullanarak bastıran Suriye yönetimine silah ambargosu uygulayacak. Bazı üst düzey yetkililere de seyahat yasağı getirilecek ve Avrupa'daki hesaplarına el konacak.

Abone ol

Avrupa Birliği rejim karşıtı protesto gösterilerini güç kullanarak bastıran Suriye yönetimine silah ambargosu uygulayacak.

Ayrıca 13 üst düzey yetkiliye de seyahat yasağı getirilecek ve Avrupa'daki hesaplarına el konacak.

AB'nin dış politika temsilcisi Catherine Ashton bu kararın Suriye'nin gösterilere "şiddet içeren müdahalesi"ne bir yanıt niteliğinde olduğunu söyledi.

Ayrıca Beşar Esad rejiminden şiddete derhal son vermesi ve kapsamlı siyasi reformlara girişmesi istendi.

Seyahat yasağı getirilecek ve hesaplarına el konacak 13 kişinin isimleri açıklanmadı.

Ancak diplomatlar bu isimlerin gösterilere şiddetli müdahaleden sorumlu olan hükümet ve istihbarat yetkilileri olduğunu dile getiriyor.

Önde gelen insan hakları kuruluşlarına göre, Suriye'de 8 haftadır devam eden gösterilere müdahalelerde 600 kişi öldü, 8 bin kişi de tutuklandı ya da ortadan kayboldu.

BM kaygılı

Avrupa Birliği yaptırım kararı alırken, Birleşmiş Milletler iki haftadır Suriye ordusunun kuşatması altında olan Dera kentindeki durumdan kaygı duyduklarını açıkladı.

Suriyeli yetkilerin yaklaşık bir hafta önce onay vermesine rağmen BM'ye bağlı bir insani yardım ekibinin hala kente giremediği belirtildi.

Muadhamiye kuşatıldı

Suriye ordusu dün başkent Şam'ın batısında yer alan banliyö semti Muadhamiye'yi kordon altına aldı ve gün boyunca kentten yoğun silah sesleri yükseldi.

Reform yanlısı eylemcilerin internet sitelerinde, banliyö semti üzerine dumanların yükseldiği, ayrıca elektrik ve iletişim hatlarının kesildiği yazıyor.

Şam'ın yanısıra Suriye güvenlik güçleri başkentin kuzeyinde yer alan Hums, güneyde Dera ve sahil kenti Banyas'ta da hükümet karşıtı protestoları bastırmaya çalışıyor.

Suriyeli yetkililer, üç kent ve çevresindeki olaylarda altı güvenlik görevlisinin öldüğünü söylüyor.

Pazar günü Hums kentinden gelen silahlı çatışma haberlerinde, ölenler arasında 12 yaşında bir çocuğun da olduğu bildirildi.

Hums'ta tanklarla destekli askerlerin cumartesi gecesinden beri evlere baskın düzenleyerek çok sayıda kişiyi gözaltına aldığı söyleniyor.

Suriye devlet televizyonu ayrıca, silahlı kişilerin Hums yakınlarında yola pusu kurarak bir minibüsteki 10 işçiyi öldürdüklerini billdirdi.