BIST 10.793
DOLAR 32,23
EURO 34,87
ALTIN 2.416,03
HABER /  GÜNCEL

AB Suriye'den petrol almayacak

Avrupa Birliği yetkilileri, Suriye'den petrol ve petrol ürünleri alımının yasaklanması konusunda uzlaşmaya vardıklarını açıkladı. Suriye, petrolünün yüzde 95'ini AB'ye satıyor.

Abone ol

Avrupa Birliği ülkeleri, Beşar Esad yönetiminin hükümet karşıtı protestoları kanlı bir şekilde bastırmasına tepki olarak Suriye'den petrol ithalatının yasaklanması konusunda uzlaştı.

Petrol, Suriye'nin gelirlerinin yaklaşık yüzde 25'ini oluşturuyor. Şam, petrol ihracatının yüzde 95'ini Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştiriyor.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, toplantı öncesinde Suriye'den gaz ve petrol alımının durdurulması çağrısında bulunmuştu. ABD, geçen ay Suriye'den petrol ve gaz alımından vazgeçmişti.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Avrupa Birliği'nin Şam yönetimi üzerindeki baskıyı artırmak için bu ülkeden petrol ve petrol ürünleri alımını durdurma kararı üzerinde uzlaştığı belirtildi.

Yasağa ilişkin kararının Polonya'da bugün başlayacak iki günlük dışişleri bakanları toplantısında resmileştirilmesi bekleniyor.

Suriye'ye uygulanan yaptırımların petrolü de kapsayacak şekilde genişletilmesi konusunda Avrupa Birliği içinde görüş ayrılıkları vardı.

Suriye petrolünün Avrupa'ya ulaştırılmasında köprü görevi gören İtalya, böyle bir adımın zamanlaması konusunda çekince belirtmişti.

BBC diplomasi muhabiri Mike Wooldridge'e göre İngiltere Hükümeti ise ambargonun Suriye yönetimini baskı altına almak için iyi bir fırsat olduğunu ayrıca bunun Suriyeli iş adamlarının yönetime karşı seslerini yükseltmesini sağlayabileceğini düşünüyor.

Cuma gösterileri

Bu arada, Suriye'de yönetim karşıtlarının bugün gösteri yapma hazırlığı içinde olduğu belirtiliyor.

Eylemciler, "Ölüm, aşağılanmaktan iyidir" sloganıyla, alınan güvenlik önlemlerine rağmen sokaklara döküleceklerini söylüyor.

Birleşmiş Milletler'e göre, protestoların başladığı altı ay içinde 2200'den fazla kişi hayatını kaybetti.