BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

81 İle Tiyatro Projesi

"81 İl'e Tiyatro Projesi" kapsamında gerçekleştirilecek olan Şubat ayı turneleri ve programı belli oldu

Abone ol

Kültür Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, "81 İl'e Tiyatro Projesi" kapsamında gerçekleştirilecek olan Şubat ayı turneleri ve programı belli oldu. Sanat dolu bir Şubat ayı geçirecek olan Türkiye'nin değişik bölgelerinde perde alacak oyunların isimleri ve tarihleri sanatseverlere duyuruldu.

1 Şubat'ta Çorlu, 2 Şubat'ta Tekirdağ ve 3 Şubat'ta Edirne'ye gidecek olan Toby Wilsher'in yazıp-yönettiği ve dekor tasarımını yaptığı İstanbul Devlet Tiyatrosu oyunu "Sersemler Evi" izlenebilecek. Beden dili James Greaes'e, kostümü Medine Yavuz'a, ışığı Önder Arık'a ait oyunda; Mehlika Balkan, Erkan Taşdöğen, Burak Karaman, Mustafa Uğurlu, Kubilay Karslıoğlu rol alıyor. Daha önce benzerini hiç görmediğiniz bir tiyatro türü ile tanışılacak oyunun konusu, "Uzun zaman önce, bir gemi İstanbul kıyılarında fırtınalı bir gecede mürettebatıyla birlikte karanlık sulara gömülür. Geçen yüzyılların ardından bazı kıyılar doldurulmuş, eskiden batığın olduğu yere bir bina inşa edilmiştir.

Günümüzde, dört katlı bu evin içinde, meraklı bir ev sahibi, tuhaf kiracılarıyla birlikte inişli çıkışlı bir hayat sürdürmektedir. İşleri kötü giden alt kattaki kiracı kendini asar. Evin temelleri arasında yatan denizciler, intihar eden kiracının ruhunu huzura kavuşturabilmek için, uzun uykularından uyanarak bu küçük apartmanın içindeki ilginç maceralarına başlarlar. Ne var ki, karşılarına çıkan dünya, bıraktıkları dünyadan çok başkadır" şeklinde özetleniyor.

4 Şubat'ta Kütahya, 5 Şubat'ta Uşak, 7 Şubat'ta Burdur ve 9 Şubat'ta Denizli'ye gidecek olan Funda Özşener'in yazdığı, Vacide Öksüzcü'nün yönettiği Ankara Devlet Tiyatrosu oyunu "Sevgili Hayat"ın dekoru Işın Mumcu'ya, kostümü Gülümser Erigür'e, ışığı Mehmet Yaşayan'a, müzik düzeni Muammer Ketencoğlu-Cenk Güray'a, bestesi Muammer Ketencoğlu'na, dans ve hareket düzeni Handan Ergiydiren Özer'e ait. Oyunda; Betil Özkan Akışık, Aslı Kılan, Özlem Tokaslan rol alırken, Rembetis grupta; Diler Öztürk, İlhan Deliktaş, Berkan Yiğitaslan, Çağdaş Dursun, Cem Ataç, Pınar Yüksel, Hande Özbay, Ceren Hacımuratoğlu, İlter Baturay, Meltem Kozan, Nihat Sözcü, Serdar Elpençe, Umut Polat bulunuyor. Oyunun müzisyenleri; Muammer Ketencoğlu, Cenk Güray, Yusuf Koçak, Ömür Eren, Volkan Orhan, Erdem Şimşek, Ahmet Gökhan Coşkun, Mustafa Göçer, Serdar Işık, Gökhan Bilek, Ali Fuat Aydın. Eserde İzmirli 2 Rum kadının; Eleni ve Lena'nın aşkları, sevdaları, yaşam savaşları ve hüzünleri ekseninde mübadele konu alınırken; Anadolu'da ve Yunanistan'da evlerinden uzaklaşmak zorunda kalan insanların dramı, bu durumu yansıtan acılı müzikler eşliğinde gözler önüne seriliyor. Bir yandan da savaşın bıraktığı kalıcı izler sorgulanıyor.

"KIRKINDAN SONRA AŞK"

6 Şubat'ta Urfa, 8 Şubat'ta Kahramanmaraş, 21 Şubat'ta Iğdır, 23 Şubat'ta Sarıkamış ve 24-25 Şubat'ta Kars'ta sergilenecek olan Alfonso Paso'nun yazdığı, Hale Kuntay'ın çevirdiği, Defne Yalnız'ın yönettiği Van Devlet Tiyatrosu yapımı "Kırkından Sonra"nın dekoru Sertel Çetinel'e, kostümü Medine Yavuz'a, ışığı İlhan Orhan'a ait. Oyunda; Süleyman Atanısev, Deniz Keyf, Murat Özben, İpek Atagün, Cem Zeynel Kılıç, Eda Aydınlı, Nazlı Uğurtaş, Nedim Salman rol alıyor. "Kırkından sonra aşk olur mu?" sorusuna yanıt arayan eserde eşleri öldükten sonra yaşama küsen Dolores ve Fernando'nun hikayesi anlatılıyor. Çocuklarının dikkatini çekmek için hastalık dışında hiçbir şeyle ilgilenmeyen Dolores ve Fernando, sürekli gidilen doktor muayenehanelerinin birinde çocuklarıyla beraber karşılaşırlar. Bu karşılaşma yaşama sevinci olmayan yaşlılar ile hayatı iş olarak gören gençler için yeni, sihirli bir dünyanın kapılarını aralar.

Brigitte Sanner'in yazdığı, Hale Kuntay'ın çevirdiği, Cengiz Uzun'un yönettiği Erzurum Devlet Tiyatrosu'nun "Ben Bin Kurbacığım " adlı çocuk oyunu 6 Şubat Pazartesi günü Hınıslı küçüklerce izlenebilecek. Dekor - kostümü Özge Şenol'a, ışığı Duran Güngör'e, müziği Orhan Kaplan'a, dansları Merve Bengier'e ait oyunda; Ergin Özdemir, T. Kutay Sungar, Fulya Yalçın, Zeynep Nutku, Sezai Yılmaz rol alıyor.

İzmir Devlet Tiyatrosu yapımı "Hadi Öldürsene Canikom" 7 Şubat'ta Afyon, 9 Şubat'ta Bilecik, 10 Şubat'ta Sakarya, 11 Şubat'ta Düzce, 12 Şubat'ta Bolu'da izlenebilecek. Oyunun yazarı Aziz Nesin, yönetmeni Filiz Övün. Dekoru Suar Şeylan'a, kostümü Yıldız İpeklioğlu'na, ışığı Kemal Gürgün'e ait olan oyunda; Selmin Barutçuoğlu, Meltem Ertürk, Necmettin Amaç rol alıyor.

8, 9, 10 Şubat'ta Çorum, 23 Şubat'ta Kırıkkale'ye gidecek olan Ali Taygun'un yazdığı, Oğuz Tunç'un yönettiği Ankara Devlet Tiyatrosu çocuk oyunu "Masal Bahçesi" küçük seyircileriyle buluşacak. Dekor-kostümü Sema Tunç'a, müziği Oğuz Tunçay'a ait oyunda; Atalay Rüstem Göktaş, Dilek Arıbal, Sanem Gamze, Sait Bülent Coşkunoğlu, Andaç Özcan, Şenol Yıldız, Aytekin Tezcan, Tanzer Hacıarifoğlu, Burak Yüksel, Yaşar Aynur Ünal rol alıyor. Konu, "eşek kafalı Haydar'la, güzeller güzeli Ceren'in masallar diyarında Congoloz Deve karşı savaşımını" anlatıyor.

"AY TEDİRGİNLİĞİ" 10 ŞUBAT'TA SEYİRCİYLE BULUŞUYOR

Özen Yula'nın yazdığı, Bora Özkula'nın yönettiği Bursa Devlet Tiyatrosu oyunu "Ay Tedirginliği" 10 Şubat'ta Çanakkale, 12 Şubat'ta Balıkesir, 14 Şubat'ta Eskişehir, 27 Şubat'ta Yalovalı sanatseverlerle buluşacak. Dekor-kostümü Hüseyin İngin'e, ışığı Ali Karaman'a ait eserde; Ayşegül Günay Demir, Kemal Okur, Zafer Altun rol alıyor. "Ay Tedirginliği", "ensest ilişki sonucu canavara dönüşen bir kadının dünyayla ve kendiyle hesaplaşmasını" anlatıyor.

Diyarbakır Devlet Tiyatrosu'nun sahnelediği çocuk oyunu Özer Tunca'nın yazıp-yönettiği "Oyunun Adı Külkedisi" 14 Şubat Salı günü Malatya'da sahnelenecek. Dekor-kostümü Esra Selah'a, ışığı İzzettin Biçer'e, müziği Kemal Günüç'e, dans düzeni Meltem Yorulmaz' a ait oyunda; Duygu Zade Erçağ, Ali Çelik, Uğur Çınar, Şivan Binici, Murat Bölük rol alıyor.
Sermet Çağan'ın yazdığı, O. Coşkun Irmak'ın yönettiği Trabzon Devlet Tiyatrosu yapımı "Ayak Bacak Fabrikası" 20 Şubat'ta Ordu ve 21 Şubat'ta Giresun'da izlenebilecek. Dekor ve kostümü Tayfun Çebi - Funda Çebi'ye, ışığı Yüksel Aymaz - Yücel Kalender'e ait oyunda; Uğur Keleş, Halil Ayan, Fatih Dokgöz, Birkan Görgün, E. Utku Ölmez, Şevki Çepa, Mesut Yüce, M. Ceyhun Gen, Meltem Gülenç, Z. Ekin Öner, Sinem Şahin, Aslı Artuk, Duygu Urhan Dokgöz, Ceren Demirel rol alıyor. Eserde emeklerinin, üretimlerinin bereketle ve bollukla sonuçlanmasıyla eğlenen köylülerin şenliğinin derebeyleri tarafından durdurulmasıyla başlayan olayları ele alıyor..

Robin Hawdon'un yazdığı, Özcan Özer'in çevirdiği, Hakan Boyav'ın yönettiği Konya Devlet Tiyatrosu oyunu "Şahane Düğün " 22 Şubat'ta Niğde ve 23 Şubat'ta Aksaray'da seyredilebilecek. Dekoru Zeki Sarayoğlu'na, kostümü Nalan Türkoğlu'na, ışığı Burhanettin Yazar'a ait olan oyunda; Bengisu Gürbüzer Doğru, Alpay Aksum, Nilgün Çorağan, Bülent Çiftçi, A. Şebnem Büyükkalkan, Lütfiye Feray Darıcı rol alıyor. Eserin konusu şöyle:
"Evlenmek üzere olduğu kadının gerçekten istediği biri mi ya da doğru seçim olup olmadığını nikaha bir gün kala, ancak başka bir kadınla karşılaştığında sorgulamaya kalkışan karakterin içine düştüğü zor seçim."