BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

8 ASKER SERBEST BIRAKILDI

Hain saldırıda kaçırılan 8 askerimiz, Irak'ta serbest bırakıldı. Askerleri "çuvalcı paşa" Türkiye'ye getirdi.

Abone ol 21 Ekim'deki hain Dağlıca saldırısının ardından irtibat kesilen 8 askerimiz serbest bırakıldı. Diyarbakır'a getirilen askerler, telefonla aileleri ile görüştüler.

8 asker, bu sabah saat 07.00'de Çukurca'nın karşısına düşen Zap Vadisi'ndeki bir mevkiide Kuzey Irak Kürt yönetimi yetkililerine verildi. KDP yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Kürt yönetiminin içişleri bakanının da içinde bulunduğu heyet daha sonra askerleri Erbil'de ABD'lilere teslim etti.

8 asker Erbil Havalaanı'ndan Amerikan askeri uçağıyla Musul'a götürüldü. Askerler, Musul'dan bu defa Amerikan helikopterleri ile Türkiye sınırı yakınlarındaki Bamerni üssüne getirildi ve buradaki Türk askeri yetkililerine teslim edildi.
 
Erbil'den askerlerimizi alan uçak, 8 eri Diyarbakır'a getirdi. Uçakta, Irak Savunma Bakanı Casim ve koalisyon güçlerinin komutanı Petraeus'un da bulunduğu açıklandı. Askerler Diyarbakır'da aileleri ile telefonla görüştürüldü.

Genelkurmay Başkanlığı da konuyla ilgili açıklama yayınlayarak, irtibat kesilen 8 TSK personelinin bugün itibarıyla TSK bünyesine katıldığını bildirdi.
 
Serbest bırakılan 8 askerin isimleri şöyle:
 
* Piyade er Ramazan Yüce, Mersin
* Er İrfan Beyaz, Gaziantep 
* Çavuş Mehmet Şenkul, Niğde
* Er Fuat Başoda, Konya
* Er İlhami Demir, Ağrı
* Er Fatih Atakul, Denizli
* Uzman çavuş Halis Çağan, Adana
* Uzman çavuş Özhan Şabanoğlu, Hatay 
  
DTP: "Askerleri 07.00'de teslim aldık"
 
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Siirt Milletvekili Osman Özçelik, "8 askeri saat 07.00 itibarıyla teslim aldık. Askerlerin sağlık durumları iyi" dedi. skerlerin serbest bırakılması için Uluslararası Tolerans Cephesi adlı vakıf da devredeydi.

8 askerden 21 Ekim'de PKK'nın Hakkari Dağlıca'da düzenlediği saldırıdan bu yana haber alınamıyordu.
 
"Askerlerin serbest kalmasından mutluyuz"
 
Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin yetkilisi Dr. Fuad Hüseyin, Erbil'de düzenlediği basın toplantısında, askerlerin, saat 02.00 civarında, Irak-Türkiye sınırında bölgesel yetkililer Kerim Sincari ve Osman Hacı Mahmud tarafından teslim alındığını belirtti.
 
Hüseyin, askerlerin en yakın zamanda Türkiye'ye sağ salim geri dönmeleri için çabaladıklarını söyledi ve "Askerlerin serbest kalmasından çok mutluyuz" dedi.
 
Askerlerin serbest bırakılmasının birçok organizasyonun çabası sonucunda olduğunu ifade eden yetkili, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile bölgenin başkanı ile arasına iyi bir koordinasyon olduğunu ifade etti.
 
Fuad Hüseyin ayrıca, bölgesel Kürt yönetiminin Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olmak istediğini de kaydetti. Hüseyni, "Kürt liderler PKK liderleriyle diyalog kurmaya çalıştı. Kürt liderler ellerinden geleni yapmaya çalıştılar" diye konuştu.

Aileler sevinçli
 
Genelkurmay Başkanlığı'nın 8 TSK personelinin TSK bünyesine katıldığını bildirmesinin ardından, askerlerin aileleri de büyük sevinç yaşıyor.
 
Denizli:
Denizli'de yaşayan, Er Fatih Atakul'un babası Süleyman Atakul, oğullarından haber alamadıkları 14 günün çok zor geçtiğini söyledi. Başbakanlığın, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haber alınamayan 8 Türk askerine ulaşılabilmesi için önemli çaba harcadığını ifade eden Süleyman Atakul, "Çok mutluyum, şehit anaları bir Fatih kazandı" dedi.
 
Mersin:
Piyade Er Ramazan Yüce'nin Mersin'deki evinde de, hüzünlü bekleyiş yerini sevinç gözyaşlarına bıraktı.
 
Yüce'nin annesi Fatma Yüce, oğlunun serbest bırakılmasıyla ilgili kendilerini arayan olmadığını ancak televizyondan duyduğu haberin acısını dindirdiğini söyledi.
 
Hatay:
Er Özhan Şabanoğlu'nun Hatay'daki ailesi, çocuklarından haber almanın sevincini yaşıdıklarını belirtti.
 
Baba Bahattin Şabanoğlu (60), "15 gün boyunca çok zor günler geçirdik, devletime güveniyorum" diye konuştu.
 
Adana:
Uzman Çavuş Halis Çağan'ın Adana'nın Tufanbeyli ilçesindeki aile fertleri de sevince boğulduklarını belirtti. Bazı siyasi parti temsilcileri ile aile yakınları, uzman çavuşun evine geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin yetkilisi Dr. Fuad Hüseyin, saat 10:00'da Erbil'de bir basın toplantısı düzenledi.

"Askerlerin serbest kalmasından dolayı çok mutluyuz. Bölge başkanı Mesut Barzani'ye yönelik Türk medyasına çok sert suçlamalar oldu. Türk hükümeti de bunu destekledi. Kürt yönetimi Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olmak istiyorlar. Bu askerlerin bırakılması da bunun göstergesidir. Talabani ile Bölgesel yönetimin başkanı iyi bir çalışma yürüttüler. Bunun için bugün 8 askerin serbest kaldığını söyleyebiliyoruz. Askerlerin serbest kaldığı ve evlerine döndüğünü bildirebiliyoruz. Askerlerin öğleden sonra Türkiye'de olması bekleniyor. Askerlerin Türkiye'ye ulaştırılması için bir uçak hazır bekliyor."//