BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

57. Berlinale için geri sayım..

Berlin Film Festivali ‘Berlinale’, ünlü konuklarla, sinemaseverlerin gönlünü çelmeye hazırlanıyor.

Abone ol

Berlin Film Festivali ‘Berlinale’, sadece yarışma filmlerinin çeşitliliği ile değil, yeni filmler, ilk gösterimler ve ünlü konuklarla, sinemaseverlerin gönlünü çelmeye hazırlanıyor.

George Clooney hayranları ise hayal kırıklığına uğrayacak. Çünkü yakışıklı oyuncu bu yıl Berlin’e gelmiyor.

8 Şubat Perşembe günü başlayacak Berlinale’de bu yıl yarışma bölümünde, 5000’den fazla aday arasından seçilen 26 film var. Bunlardan Zack Snyder’in komedisi “300” ve Clint Eastwood’un “Letters from Iwo Jima” (Iwo Jima’dan Mektuplar) gibi dört film, yarışma dışı gösterilecek.

Altın Ayı için mücadele verecek 22 filmin çoğu ABD ve Fransa’dan. François Ozon, Jacques Rivette ve André Techiné’nin yeni filmleri de bunların arasında.

Bu yılın açılış filmi de Fransa’dan, şarkıcı Edith Piaf’ın hayatını anlatan Olivier Dahan imzalı “La Vie en Rose”.

Almanya’dan ise iki film yarışıyor. Bu yılki Jüri Başkanı Amerikalı Rejisör Paul Schrader (“American Gigolo”). Jüride bu yıl Mario Adorf ve Willem Dafoe gibi oyuncular da bulunuyor.

18 Şubat’a kadar sürecek Berlinale’de bu yıl “Panorama”, “Forum” ve “Yeni Alman Sineması” gibi kategorilerde 400’e yakın film gösteriliyor ve bunlardan 100 tanesi dünya prömiyerini de Berlin’de yapıyor.

“Panorama” kategorisi altında seyircisiyle buluşacak 50 film 2 ana başlığa ayrılıyor: “Genç kuşağın kimlik arayışı” ve “Şehir paranoyası”.

Bu yıl, Antonio Banderas ya da Julie Delphi gibi aslında kamera önünde ün yapmış sanatçıların, kamera arkasındaki deneyimlerini de görmek mümkün.

TÜRKİYE’DEN “TAKVA”...
Panorama’da bu yıl Türkiye’den “Takva” geliyor. Türk kökenli Alman rejisör Thomas Arslan, bu yıl “Tatil” adlı filmi ile Berlinale’de.

Ölümünün 25, yılı olması nedeniyle Berlinale’nin “Klasikler” bölümü bu yıl Alman yönetmen Rainer Werner Fassbinder’e ayrılmış. Yönetmenin ünlü “Berlin Alexander Meydanı” adlı filminin yanısıra, Alfred Döblins’in aynı adlı romanından TV dizisi olarak uyarlanan “Um Zwei Blenden Heller” (İki Göz Kamaştıran Aydınlık İçin) filmi de izleyicilerle buluşacak.

BERLİNALE KISA FİLMDEN GEÇİLMİYOR
Bu yıl Berlinale’de daha fazla kısa film seyretmek mümkün. Zira çok fazla kısa film başvurusu olduğuna dikkat çeken Festival organizatörleri, “Kısa Film Panoraması” başlığı altında yeni bir bölüm daha açtılar.

Festivalin düzenlendiği Potsdammer Meydanı, 10 gün boyunca yıldızlar geçidine dönecek. Onur konuğu Clint Eastwood’un yanısıra Cate Blanchett, Matt Damon, Ben Kingsley, Jennifer Lopez, Lauren Bacall ve Robert De Niro bu yıldızların başında geliyor.

GEORGE CLOONEY HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI
Steven Soderbergh’in “The Good German” filminde başrol oynayan George Clooney’nin, başka projeleri olduğu için gelemeyeceğini haber vermesi sinemaseverleri hayal kırıklığına uğrattı.

Berlinale bu yıl, yemek yapma sanatının göz kamaştırıcı etkisinden kaçamadı. “Eat, Drink, See Movies”- “Ye, İç, Film Seyret” sloganı altında yemek pişirme sanatını anlatan filmler de izleyicilerin gönlünü çelmeye çalışacak.