BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

50 yıl sonra Avrupanın hali

50 yıl sonra Avrupa Birliği genişliyecek ama çok da değişmeyecek. Peki Türkiye'nın konumu ne olacak?

Abone ol

Beş Avrupa ülkesinin vatandaşları, AB'nin 50 yıl sonra fazla değişmemiş olacağına inanıyor. Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere ve İspanya'da yapılan nabız yoklamasına göre, insanlar 50 yıl sonraki AB'nin, genişlemiş sınırları haricinde bugünkünden çok fazla değişikliğe uğramayacağını düşünüyor.

Beş ülkenin vatandaşları, aynı ortak para biriminin kullanılacağına, fakat birliğin federasyona dönüşmeyeceğine inanıyor. Novatris-Harris şirketince Roma antlaşmasının 50. yıl dönümü dolayısıyla yapılan ve "France 24" TV kanalında yayınlanan araştırmaya göre, Avrupalıların büyük çoğunluğu, birliğin 50 yıl sonra da ayakta olacağını düşünüyor.

Böyle düşünenlerin oranı, AB anayasasını reddeden Fransa'da yüzde 85'i buluyor. Aynı şekilde düşünen İngilizlerin oranı yüzde 62 çıktı. Ezici çoğunluk, avronun ortak para birimi olacağına da inanıyor. Sadece sterlin kullanmaya devam eden İngilizlerin yüzde 19 kadarı, ileride her milletin kendi parasına döneceğini düşünüyor.

Araştırmaya katılanların çoğu, tek başkanın yöneteceği bir federasyonun ortaya çıkacağına inanmıyor. Federasyonu muhtemel gören Almanların oranı yüzde 40. Avrupalıların çoğunun fikir birliği içinde oldukları bir konu da genişleme. 2057'ye gelindiğinde AB'nin sınırlarının genişlemiş olacağı düşünülüyor.

TÜRKİYE

AB'ye Türkiye'nin katılımı konusunda Fransızlar ve İspanyollar en şüpheciler olarak gözüktü. Fransızların sadece yüzde 38'i, İspanyolların yüzde 36'sı Türkiye'nin AB'ye katılacağına inanıyor. Bu rakam İngiltere ve Almanya'da yüzde 46 çıktı.

İtalyanlar ve İspanyolların yüzde 50 ve yüzde 49'u, 2057'de AB sınırlarının Rusya'yı da kapsayacağını düşünüyor. İngilizler, Almanlar ve Fransızların ise ancak üçte biri böyle düşünüyor.

50 yıl sonraki Avrupa'da hakim dinin Hristiyanlık olacağına Almanlar, İtalyanlar ve İspanyolların çoğu inanıyor. Böyle düşünen Fransızların oranı yüzde 34. İslam'ın hakim olacağını düşünen Fransızların oranı da yüzde 22 çıktı. İngiltere'de de buna yakın oranlar görüldü.