BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,08
ALTIN 2.469,14
HABER /  GÜNCEL

44 kişinin katili pişman oldu!

Mardin Bilge köyünde 44 kişinin ölümünden sorumlu Şıh Mehmet kendini savundu: Pişmanım

Abone ol

Mardin'in Bilge köyünde 7'si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü saldırıyla ilgili açılan ve güvenlik gerekçesiyle Çorum'da görülmeye başlanan davanın 5. duruşması Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Katliamın zanlısı Şıh Mehmet sürekli pişman olduğunu söyledi.

Saldırıyı düzenledikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan ve Yargıtay 5. Dairesi'nin güvenlik gerekçesiyle Çorum'da yargılanmalarına karar verdiği 8 tutuklu sanık, Çorum L Tipi Cezaevi'nden sabah saatlerinde alınarak yoğun güvenlik tedbirleri eşliğinde Çorum adliyesine getirildi. Zanlılar, duruşma salonuna Adalet Sarayı'nın bodrum katta bulunan arka kapısından alındı. 10:15'de başlayan duruşma 1 saat 15 dakika sürdü.

Bugünkü duruşmada 26 Kasım tarihinde katliamın gerçekleştiği köyde yapılan keşif sanıkları tatmin etmedi. Katliam emrini verdiği iddia edilen ve (Şıh Mehmet) olarak bilinen Mehmet Çelebi, ölenler için çok pişman söyledi. Zanlıların Avukatlarından Eşref Kaya'ya ise yapılan keşfin eksikleri bulunduğunu belirterek, olayın yaşandığı eve isabet eden kurşun izlerinin kime ait olduğunun özellikle tespit edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Duruşma çıkışı gazetecilerin soruları yanıtlayan Kaya, cinayetin namus yüzünden işlendiğini özellikle belirterek, "Bu olay tamamen bir anda yaşanan cinnet yüzündün işlenmiştir. Müvekkillerimden Ahmet Çelebi, evinde bomba bulundurmaktan 17 yılla yargılanıyor. Ama istenilen ceza bile büyük bir tartışma konusu olacak türden bu kişi kendisi köy koruyucusu ve çıkan bombalarda askeriye ye ait. Keşfi yeterli görmedik. Eksiklerin düzeltilmesini istedik. Tutuklu sanıklar arasında olayda silah kulanmadığını öne sürenler var. Bunun için olayın meydana geldiği evlerdeki kurşun izlerinin hangi silahtan çıktığının tam belirlenmesi için evdeki kurşun izlerinin incelenmesini talep ettik" dedi.

Mağdur yakınlarının avukatı Cemil Mıngır ise Haberturk muhabirinin sorularını yanıtladı. "Cemil Mıncır'a sorularını yönelten Haberturk Muhabiri " Olay sizce namus cinayetimi sorusuna "Olay ne terör, ne namus nede rant yüzünden işlenmiştir. Her şey yakında ortaya çıkacak. Önce namus dediler, sonra terör ve son olarak ta rant yüzünden yaşandı denildi. Biz bunların hiç birine hiçbir zaman inanmadık, kimse bizi inandıramazda. Zaten Mahkeme heyeti hiç inanmadı" diye konuştu. Duruşma eksik evrak ve yeni iddialar üzerine 12 Mart 2010 tarihine ertelendi.

BİLGE KÖYÜ DAVASI İDDİANAMESİ

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 43 sayfalık Bilge köyü katliamı ile ilgili iddianamede, tutuklu 9 sanık hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun ''Tasarlayarak ve canavarca hisle adam öldürme'' suçundan 36'şar kez, 7 çocuğun öldürülmesi suçundan 7'şer kez ve gebe olduğu bilinen kadını öldürmek suçundan da birer kez olmak üzere 44'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. İddianamede, tutuklu 8 sanığın, 4'ü çocuk 10 kişiyi de ''kasten öldürmeye kalkışma'' suçundan 200'er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.