BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,93
ALTIN 2.444,99
HABER /  GÜNCEL

41 ilden 373 Çanakkale şehidi

Tekirdağ Şehitlikleri Koruma Derneği Başkanı Veli Durmaz, Çanakkale savaşına ilişkin çarpıcı bilgiler aktardı.

Abone ol

Tekirdağ Şehitlikleri Koruma Derneği Başkanı Veli Durmaz, Tekirdağ'da Şehitler Abidesi'nin bulunduğu 4 bin 771 dekarlık alanda 41 ilden 373 Çanakkale şehidinin yattığını söyledi.

Durmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dernek olarak sürdürdükleri çalışmalar sonucu Milli Savunma Bakanlığı tarafından, 4 bin 771 dekarlık bir alanın şehitlik olarak tescil edildiğini belirtti.  

Durmaz, Bakanlığın Lodumlu'daki Arşivler Müdürlüğü tarafından yayımlanan 5 ciltlik kitapta yer alan albümlerden edindikleri bilgiler doğrultusunda, Tekirdağ şehitliğinde 41 ilden 373 şehidin yattığını kaydetti.

TEKİRDAĞ'A ŞEHİTLİK ANITI İSTİYORUZ

Tekirdağ'ın savaş sırasında lojistik merkez olarak kullanıldığını ve ikmal malzemelerinin buradan Çanakkale'ye taşındığını anlatan Durmaz, ''Bir kısmı hastanelerde, bir kısmı yolda buraya gelirken şehit olmuşlar ve buraya toplu olarak gömülmüşlerdir. Daha önce burası tahminen 30 dekarlık bir şehitlik iken belediye veya Tapu Kadastro Müdürlüğünün yaptığı çalışmalar neticesinde mezarlığın bir kısmı iptal edilmiş. Ancak, 4 bin 771 metrekarelik bir alan kalmış. Bu alan içinde Tekirdağ'a yakışan bir Çanakkale şehitliği anıtının yapılmasını canı gönülden istiyoruz.

Aslında Çanakkale'nin ilk adımı Tekirdağ'dan başlıyor. 3. Kolordu Tekirdağ'dan Çanakkale'ye gitmiş. 57. Alay da aynı şekilde Tekirdağ'dan gitmiş. Diğer birlikler de buradan gitmiş. Orada destan yazan tüm birliklerin ilk başlangıcı Tekirdağ'dır. O yüzden Çanakkale'nin ilk adımının Tekirdağ olması gerekiyor'' şeklinde konuştu.

''Dalgıç: Projenin sorumlusu belediye değil''

Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç da, şehitliği 25 yıllığına Milli Savunma Bakanlığı'na devrettiklerini belirterek, şunları söyledi:

''Daha önce orayla ilgili bir proje oluşturulmuştu. Ancak bu proje, Anıtlar Kurulu tarafından kabul görmedi. Milli Savunma Bakanlığı yeni bir proje üretti. Projenin sorumluluğu Milli Savunma Bakanlığı'nda. Biz, bu bölgenin çiçeklendirilmesini, temizliğini ve bakımını yapıyoruz sadece. Anıtın, kendisine veya çevre düzenlemesine onaylanmış bir proje olmadan müdahale edebilmemiz söz konusu değil.''