BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.433,94
HABER /  POLİTİKA

37 dakikalık görüşmesinin sırrı çözüldü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad ile yaptığı 37 dakikalık E-5 diplomasisinin ayrıntıları ortaya çıktı

Abone ol

Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayan Ahmedinecad'ın Suriye konusunda "ABD bu işe karışmasın, ortak bir arabulucu grubu kurarak sorunu biz çözelim" önerisinde bulunduğu iddia ediliyor.

Erdoğan'ın önceki gün İstanbul Boğazı çıkışında aracını yol kenarına çekerek yaptığ 37 dakikalık telefon görüşmesinin ayrınıları Habertürk gazetesinde yer aldı. Başbakanlık kaynaklarına dayandırılan Bülent Aydemir imzalı habere göre iki lider Suriye'yi konuştu.

Görüşmede Karayılan'ın gündeme gelmediği belirtiliyor. Başbakan Erdoğan, Ahmedinejad’ın ABD’nin devre dışı bırakılması önerisine herhangi bir yanıt vermedi ve Esad’ın tavrını eleştirdi.

ABD’Yİ ŞİKÂYET ETTİ
Ahmedinejad: ABD, İngiltere ve Batılı ülkeler bu işe karışmasın. Bu bizimsorunumuz. Onların niyetleri belli. Onların niyeti Suriye’ye demokrasi ve özgürlüğü getirmek değil, oraları karıştırmak. Bu işi biz birlikte yapalım, doğru yolu Esad’a biz gösterelim. Ülkelerimizin katılımıyla ortak bir arabulucu grubu kuralım.

Erdoğan: Esad doğru yapmıyor diyerek destek verdi.

‘SÜRE KALMADI DİYORUZ’
Erdoğan: Biz başından beri Esad’a telkinde bulunuyoruz. Süre kalmadı diyoruz. Kendisinden özgürlüklerin genişletilmesi ve reformların bir an önce hayata geçirmesini istedik ama bunların hiçbirine kulak asmadı, somut adımatmadı. Kendisine söz dinletemedik.