BIST 10.083
DOLAR 32,36
EURO 34,77
ALTIN 2.435,10
HABER /  POLİTİKA

367 Sabih yeni kriz için sahne aldı

Mevcut Anayasa'nın 6.maddesine dayanılarak, anayasanın "topyekun" değiştirilemeyeceği formülü tartışmaya açıldı.

Abone ol

Siyasi partiler, anayasa uzlaşma komisyonu kararı doğrultusunda yeni anayasa tekliflerini Meclis Başkanlığı'na geçtiğimiz cuma günü iletirken, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, komisyon üyeleri ile çalışma takvimini belirlemek için bir araya geldi.

Yeni anayasa çalışmalarına ilişkin tıkanma süreci aşılmaya çalışılırken, yeni anayasaya karşı ulusalcı kesimler, siyasette "367 krizi"ne benzer yeni bir formül geliştirdi. Mevcut Anayasa'nın 6. maddesine dayanılarak, anayasanın "topyekun" değiştirilemeyeceği formülü tartışmaya açıldı.

6. MADDE'DEKİ SON CÜMLE

Anayasa'nın 6. maddesi, "Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir. Türk Milleti, egemenliğini, Anayasa'nın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır. Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. Hiçbir kimse veya organ, kaynağını Anayasa'dan almayan bir devlet yetkisi kullanamaz" şeklinde düzenleniyor. Yeni anayasanın yapılamayacağı iddiası, söz konusu 6. maddenin "Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz" şeklindeki son cümlesine dayandırılıyor.

Bu maddeden yola çıkılarak, anayasanın hiçbir maddesinin mevcut anayasanın tümden değiştirilip yeni anayasa yapılmasına olanak vermediği görüşü dile getiriliyor. Bu görüşten yola çıkılarak anayasa değişikliğinin yargı konusu haline getirilebileceği de belirtiliyor. Bu görüşü 367 tezinin fikir babası olan eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ile Prof. Erdoğan Teziç gibi hukukçu isimler ortaya atmıştı.

İNTERNETHABER'İN POLİTİKA HABERLERİ KATEGORİSİ DOPDOLU. POLİTİKA KATEGORİSİNE GİTMEK İÇİN TIKLAYIN

Kanadoğlu, Anayasa'nın 81. maddesi kapsamında, milletvekillerinin (hükümet üyelerinin) anayasaya bağlı kalacaklarına yemin ettiklerine işaret ederek, "Yeni bir anayasa yapmaları için yetki verilmemiştir. Anayasa'nın 6. maddesi çok açıktır. Hükümetler, kaynağını anayasadan almayan yetkileri kullanamazlar" görüşünü dile getirmişti.

CHP'Lİ TEZCAN: KURUCU İRADE DEĞİŞMEZ

Ulusalcı milletvekillerinin dayanağını oluşturan bu hukuk tezine göre, Anayasa'nın 175. maddesi kapsamında önce "yeni anayasa istenip istenmediğine ilişkin" referanduma gidilmesi gerekiyor. Referandumda kabul oyu çıkması durumunda ise, seçim barajının uygulanmadığı bir seçimle kurucu meclisin oluşturulması ve bu meclisin hazırlayacağı yeni anayasa taslağının yeniden referanduma sunulması gerektiği belirtiliyor.

Konuyu değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, "Kurucu iradeyi değiştirecekseniz Anayasa'nın 6. maddesine aykırıdır. AKP şunu desin; bu rejim yıkıldı yeni bir rejim kuruldu bilelim. Devletin temel nitelikleri, laiklik ve cumhuriyet gibi, resmi dil gibi, 6. maddeye aykırılık teşkil eden Anayasa değişikliği gerçekleştirilemez. Asıl olan kurucu iradedir. Kurucu iradenin temel referansları ile ilgili değişiklikler yapılamaz. Yapılması gereken ve bizim de CHP olarak talebimiz özgürlükçü ve demokratik anayasa yapmaktır" görüşlerini savundu.