BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Demir Leydi için devlet töreni yok

87 yaşında hayatını kaybeden İngiltere’nin ilk ve tek kadın başbakanı Margaret Thatcher için devlet töreni düzenlenmeyecek.

Abone ol

Eski İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher için Prenses Diana’nın cenaze törenine benzer bir tören hazırlanacak. Başbakanlık’tan yapılan açıklamada, Thatcher için Galler Prensesi Diana, ve Kraliçe 2. Elizabeth’in annesinin cenaze törenine benzer bir özel tören düzenleneceği bildirildi.

Londra’daki St. Paul Katedrali’nde düzenlenecek cenaze törenine Thatcher ile bağlantılı farklı insan ve gruplardan seçileceklerin davet edileceği daha sonra özel bir törenin yapılacağı açıklandı.

Demir Leydi lakaplı Margaret Thatcher’in son aylardaki sağlık durumunun iyi olmaması nedeniyle Londra’daki Ritz Hotel’de kaldığı belirtildi.

KRALİÇE VE CAMERON’DAN TAZİYE MESAJI

Eski İngiltere Başbakanlarından Margaret Thatcher’in yaşamını kaybetmesinin ardından İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ve Başbakan David Cameron birer taziye mesajı yolladı.

Buckingham Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Kraliçe 2. Elizabeth’in Thatcher’in kaybından büyük üzüntü duyduğu belirtildi.

Avrupa başkentleri gezisinden erken dönen Başbakan Cameron ise ‘büyük bir lider' ve daha da önemlisi 'büyük bir İngiliz' olarak nitelendirdiği Margaret Thatcher'i kaybetmenin derin üzüntüsü içinde olduğunu belirtti. David Cameron mesajında: ‘O sadece Britanya’yı yönetmedi, Britanya’yı korudu ve inanıyorum ki o barış zamanındaki en iyi İngiliz Başbakanıydı’ ifadelerini kullandı.

Eski İngiltere Başbakanlarından Tony Blair de ‘yükselen siyasi bir kişilik’ olarak tanımladığı Barones Thatcher için şu ifadeleri kullandı: ‘Dünyada çok az lider, hem kendi hem dünyanın siyasi manzarasını değiştirebilir. Thatcher, böyle bir liderdi. Onun küresel etkisi muazzamdı.’ Downing Street’deki Başbakanlık binasında ise bayraklar yarıya indirildi.

BİR BAKKALIN KIZIYDI

13 Ekim 1925 yılında Grantham kasabasında bir bakkalın kızı olarak dünyaya gelen Thatcher, Oxford Üniversitesi kimya bölümünden mezun oldu. Thatcher, 1959-1992 yılları arasında Londra’daki Finchley bölgesinden Muhafazakar Parti milletvekilliği, partisinin muhalefette kaldığı dönemde Eğitim ve Bilim bakanlığı yaptı.

1979 yılında Muhafazakar Parti’nin iktidara gelmesinin ardından Başbakan seçilen Thatcher, 11 yıl 209 gün başbakanlık koltuğunda oturarak Lord Salisbury’nin ardından İngiltere tarihinin en uzun görevde kalan başbakanı oldu.

Demir Leydi olarak bilinen Muhafazakar Partili Margaret Thatcher İngiltere’yi 1979-1990 yılları arasında yönetmişti. Thatcher, Britanya siyasi tarihinin en tartışmalı ve en etkileyici siyasetçilerinden biriydi.