BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Esrarengiz mezarlığa ne oldu

Batman'da bulunan esrarengiz mezarlık koruma altına alınarak sit alanı ilan edildi.

Abone ol

Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Alıçlı köyünde bulunan esrarengiz mezarlığın tapuya tescil edilmesi ve SİT alanı ilan edilmesine dair karar yayımlandı.

Kozluk ilçesi Alıçlı köyünde bulunan esrarengiz mezarlıkla ilgili Batman Müze Müdürlüğü'nün yaptığı çalışma sonrasında konu, Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na taşındı.

MEZAR TAŞLARINDA İNSAN FİGÜRLERİNE RASTLANDI

Alıçlı köyün hemen girişinde yer alan ve çok eski dönemlere ait olduğu varsayılan mezarlıkta bulunan birçoğu tahrip olmuş mezar taşlarında çocuk, insan, güneş figürleri ile farklı dilde yazılmış yazılar yer alıyor. İnsan boyu büyüklüğünde mezar taşlarının da yer aldığı mezarlık merak uyandırmıştı. Yetkililerin mezarlıkta yaptığı inceleme ve çalışmalar sonrasında, Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu mezarlığın SİT alanı olarak ilan edilmesine karar verdi.

BAZI AKADEMİSYENLER MEZARLIKTA ÇALIŞMA BAŞVURUSUNDA BULUNDU 

Batman Müze Müdürü Tenzile Uysal, müze müdürlüğünün yaptığı çalışmaların Diyarbakır Koruma Kurulu’na gönderdiklerini konunun koruma kurulunda görüşüldüğü ve tescil çalışmaları tamamlandığını söyledi. Yapılan haberden sonra bazı akademisyenlerce mezarlıkta çalışma başvurusunda bulunulduklarını belirten Uysal, "Kozluk ilçesi Alıçlı köyünde bulunan eski mezarlık alanında bulunan mezarlar uzmanlar tarafından incelendi, raporlar hazırlandı Diyarbakır Koruma Kurulu’na gönderdik konu koruma kurulunda görüşüldü tescil çalışmaları tamamlandı. Akademisyenler mezarlıkta çalıştıktan sonra belgeleme çalışmaları yapılacak. Çizimler yapılacak büyük olasılıkla yüksek lisans tezi, doktora tezi olabilir ya da makalesi hazırlanabilir bilim dünyasına sunulacaktır" dedi.