BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

32. Günü geren tartışma

PKK'nın bitirilmesi için bulunan yöntem "Kürt Hamas" mı? Bu soru 32.Gün programında gerginlik yarattı.

Abone ol

Mehmet Ali Birand ve Rıdvan Akar’ın hazırladıkları 32.Gün’de, Kuzey Irak’ta bu hafta içinde yaşanan gelişmeler ele alındı.

Programın en dikkat çekici tartışması Emekli Tümgeneral Yavuz Ertürk ile programa Ankara'dan bağlanan DTP Şırnak milletvekili Hasip Kaplan arasında geçen "Kürt sorunu" tartışması oldu. Programın ikinci tartışma yaratan konusu ise "PKK'ya karşı Kürt Hamas mı" sorusu oldu...


Kanal D'nin haberine göre; Hasip Kaplan sorunun eğitim, dil ve kimlik sorunu olduğunun altını çizdi ve Kürtlerin kendi dillerinde eğitim almak istediklerini söyledi.

Bu konuşma üzerine Yavuz Ertürk, Hasip Kaplan'a ilginç bir teklifte bulundu. Şırnak'ta 2 yıl tümen komutanlığı yapan Ertürk, Kaplan'a beraber Şırnak'a gitmeyi ve kapı kapı, köy köy dolaşmayı teklif etti.

KÜRTÇE Mİ, İŞ Mİ İSTİYORLAR?

Bölgedeki sorunun ekonomi sorunu olduğunu üstüne basa basa vurgulayan Ertürk "Hodri Meydan... Herkese soralım...Ne istiyorlar?Kürtçe eğitim mi yoksa geçinecek para mı, iş mi, aş mı?" dedi.

PKK'YA KARŞI KÜRT HAMAS MI GELİŞİYOR?

Programın ikinci tartışma yaratan sorusu ise "PKK'ya karşı Kürt Hamas mı gelişiyor?" oldu. 32. Gün'de ortaya atılan bu soru tartışma yarattı. Birand'ın "bölgede neler oluyor, Kürt Hamas mı gelişiyor? Hizbullah mı örgütleniyor?" sorusuna Ak Parti vekili Mehmet Metiner karşı çıktı. Metiner şöyle konuştu:

AK PARTİ KAPANIRSA RADİKAL GRUPLAR ARTAR

"Bu iddiayı çok zayıf görüyorum. Ak Parti bölgede daha fazla demokrasi isteyen, Kürtlerin tüm haklarına bir bütün olarak ilgi duyan bir parti. İslamcı camiada da demokrasiyi, laikliği içselleştiren bir parti. Dolayısıyla ben Ak Parti'nin kapatılması halinde bölgedeki dindar halkın bu öfkesini yanlış yere kanalize etmek isteyen, bir takım radikal islami gruplarının palazlanabileceği ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiğini söylüyorum."

AK PARTİ KENDİ YARATIYOR

Programın konuklarından Bahçeşehir Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Ercan Çitlioğlu ise Bölgede Kürt-İslam sentezinin bizzat Ak Parti tarafından yaratılmaya çalışıldığını söyleyerek şöyle konuştu:

"Türkiye'nin güneydoğusu en muhafazakar bölgedir. Oradaki Kürt İslam sentezini yaratmak isteyen faaliyetler de AKP tarafından yapılıyor. Dolayısıyla Kürt -İslam sentezi orada yükselirse bu AK Parti'yi rahatsız eder mi? Etmez. Çünkü Ak Parti'nin politikası bu zaten. Ak Parti sözcülerine bakınız. Ne zamandar beri islami değerleri öne çıkararak Kürt-İslam sentezini yaratmaya yönelik açıklamaları var.